ANAF propune creșterea plafoanelor datoriilor restante în funcție de care se aplică poprirea bancară
Telex » Știri 6 august 2019
Persoanele fizice urmează să nu mai aibă poprire pe conturi dacă valoarea datoriilor faţă de stat este mai mică de 2.000 de lei, faţă de 100 de lei cât este plafonul în prezent, conform unui proiect de ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală publicat în dezbatere publică, informează Agerpres. Potrivit ANAF, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se va mai înfiinţa poprirea va creşte de aproximativ 4 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent, aceştia înregistrând obligaţii restante la nivelul anului 2018 în valoare totală de 161,7 milioane de lei.
În cazul firmelor, pentru marii contribuabili plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante ar urma să crească de la 3.000 lei, în prezent, la 40.000 lei. „Prin această măsură se dublează numărul contribuabililor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajunge la aproximativ 100 mari contribuabili, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 5,5 milioane lei”, precizează sursa citată.
În cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul datoriilor creşte de la 1.500 lei la 40.000 lei, iar în aceste condiţii se dublează numărul celor pentru care nu se va înfiinţa poprirea bancară, ajungând la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 118,9 milioane lei.
În cazul datornicilor contribuabili mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante este propus să se majoreze de la 500 lei, cât este în prezent, la 10.000 lei. În acest fel, numărul de contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului va creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în acest moment. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1,446 miliarde lei.
„Prin creşterea plafoanelor obligaţiilor fiscale restante pentru care nu se înfiinţează, de îndată, poprirea bancară, se are în vedere să nu le fie afectate contribuabililor disponibilităţile băneşti pentru creanţe nesemnificative pe care le datorează statului”, se precizează în proiectul citat.
Pentru emiterea somaţiei şi a titlului executoriu, organul fiscal central evaluează bilunar obligaţiile fiscale/bugetare restante ale debitorilor şi emite somaţia şi titlul executoriu, după 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost înregistrate aceste datorii.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial