Forumul Național al PMM. Performanța în profesie și plusvaloarea în economie
Numărul 37, 26 sept. - 9 oct. 2017 » Ziua Națională a Contabilului Român
Numeroase accente noi în exercitarea profesiei contabile au fost, încă o dată, relevate de desfășurarea, la 22 septembrie a.c., a celei de-a VIII-a ediții a Forumului Național al Practicilor Mici și Mijlocii (PMM). De data aceasta, sub tema generală Gândirea integrată – plusvaloare pentru PMM-uri, au fost dezbătute două subiecte care au vizat, cu precădere, perfecționarea profesională în pas cu cerințele impuse de evoluția economico-socială și tehnologică la scară națională, europeană și globală, precum și continuarea implicării CECCAR în procesul de îmbunătățire a legislației, din perspectiva experienței, a concluziilor la care au ajuns experții contabili și contabilii autorizați în relațiile lor directe cu clienții, în practica bazată pe performanță.
Dezbaterile au fost moderate de prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, președintele Consiliului Superior al CECCAR.
În ceea ce privește prima temă, participanții au avut posibilitatea să ia cunoștință de unele preocupări majore legate de completarea activităților de formare și perfecționare profesională continuă prin prisma acreditării programelor CECCAR de către ACCA (Association of Chartered Certified Accountants). Detaliile au fost furnizate de reprezentantul ACCA. Potrivit discuțiilor din cadrul evenimentului, începând cu 1 ianuarie 2019, membrii CECCAR absolvenți ai examenelor acreditate pot deveni membri ai ACCA după doar cinci asemenea examene (comparativ cu totalul de 14 al calificării ACCA), nouă dintre examene fiind echivalate de CECCAR.
S-a subliniat că Biroul ACCA din București dezvoltă cu succes parteneriatul cu CECCAR, astfel încât noul proiect de acreditare va permite unui număr tot mai mare de profesioniști contabili români să-și îmbogățească permanent cunoștințele, în pas cu exigențele care se afirmă în prezent și în viitor pe plan internațional. Toți cei interesați pot afla detalii privind noul proiect adresându-se CECCAR sau ACCA.
Partea a doua a reuniunii a fost consacrată examinării propunerilor CECCAR privind proiectul de Lege referitor la plata defalcată a TVA. Președintele Consiliului Superior al Corpului, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, a precizat, în deschiderea dezbaterilor pe această temă, că, în mod sistematic, în spirit constructiv, CECCAR a participat și participă activ la examinarea proiectelor de acte normative care interesează comunitatea contabililor români, precum și entitățile din economia reală. În vederea formulării punctelor de vedere ale Corpului privind plata defalcată a TVA, au fost solicitate opinii ale membrilor tuturor filialelor, ceea ce a permis să se elaboreze o sinteză care stă la baza intervențiilor reprezentanților CECCAR la discuțiile din Comisiile de specialitate ale Senatului și Camerei Deputaților.
La rândul lor, Gabriel Radu – președintele Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR), Florin Dobre – președintele executiv al CECCAR, Adriana Badiu – expert contabil, auditor autorizat și consultant fiscal autorizat, au analizat aspecte relevante referitoare la proiectul de lege, în special cele care privesc data începerii experimentării, durata acesteia, termenele de raportare, aplicarea diferențiată în funcție de dimensiunile companiilor. Discuțiile au avut un caracter interactiv, cei prezenți în sală formulând numeroase puncte de vedere și propuneri. În acest mod, Forumul Național al PMM a dat, din nou, măsura competenței, creativității și implicării civice a membrilor CECCAR. (T.B.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice