100 de ani de la inventarea fotografiei color
Numărul 7, 28 feb. - 6 mar. 2017 » Eveniment
Între aniversările „rotunde” pe care lumea întreagă le marchează în 2017, un loc aparte îl ocupă împlinirea a 100 de ani de la inventarea fotografiei color. Este adevărat, cercetătorii de profil au descoperit că încă din anul 1861 un englez pe nume Thomas Sutton a izbutit să producă o fotografie color, dar în cazul său a fost vorba despre o tentativă episodică. De atunci, vreme de peste o jumătate de secol, până în 1917, fotografia alb-negru continua să domine tot mapamondul. Alte încercări de a conferi artei fotografice o dimensiune cât mai apropiată de realitate au eșuat parțial sau total.
Istoria consemnează invenția din 1917 a fraților Lumière – creatorii cinematografiei – drept momentul cert al nașterii fotografiei color pe baza unei tehnologii mereu perfecționate până în 1935, când s-au impus două procedee care – la rândul lor – au dominat și domină lumea artelor vizuale, Kodacolor și Agfacolor. Frații Lumière au pus la punct un procedeu chimic destul de complicat: fotografierea se făcea pe trei plăci, una alb/negru, celelalte cu substanțe cromatice sensibile numai la culorile roșu, verde și albastru, iar din suprapunerea lor rezulta pelicula dorită. Aceeași istorie a fotografiei reconstituie și progresele înregistrate după anul 1935 și până în prezent (procedeul Polaroid, fotografia digitală etc.), în baza cărora s-a „născut” și s-a perfecționat, la cote uluitoare, și filmul color.
Aceste detalii de ordin tehnologic au, desigur, importanța lor, nu numai în planul creativității științifico-tehnice, ci mai ales prin relevarea modului în care o serie de descoperiri, de mari invenții au schimbat semnificativ viața oamenilor, modul în care generații succesive și-au adus propriile contribuții la progresul civilizației. Nevoia de a imortaliza momente importante din viața personală, dar și cea de a satisface cerințe de ordin administrativ (bunăoară, fotografiile de pe actele de identitate), coroborate, mai ales, cu interesul – în continuă creștere – pentru informarea publicului larg asupra unor evenimente care țineau și țin „capul de afiș” în mass-media, au determinat schimbări de esență în sfera foarte cuprinzătoare a produselor de uz curent, ca piloni ai unor aspirații tot mai înalte.
Sub aspect economic, am avut și avem de-a face cu satisfacerea unor nevoi care, pe măsura progreselor tehnologice, au creat alte nevoi. Este o spirală fără de sfârșit, iar industria fotografică (incluzând aici și aparatajul tot mai performant, în special cel profesionist) se numără printre cele mai dinamice din lume. Practic, miliarde de locuitori ai planetei noastre s-au transformat în fotografi amatori, iar expansiunea turismului s-a „combinat” organic cu diseminarea fotografiei color.
Toate acestea s-au petrecut în numai un secol. Fotografiile color din prezent și, cu siguranță, cele care vor apărea în anii care vin vor fi tot mai fidele reproduceri ale realităților, devenind mărturii deosebit de expresive ale modului în care a evoluat și evoluează viața pe Pământ. Aceste semnificații ale centenarului fotografiei color sunt relevate la manifestările dedicate evenimentului, inclusiv în țara noastră. Recunoscători tuturor celor care și-au legat numele de fotografia color, de modul în care au răspuns unor nevoi reale ale semenilor din toți acești 100 de ani, cu toții suntem bucuroși să participăm și la evenimentele care îi sunt dedicate. Bineînțeles, cu intenția de a profita, și în acest scop, de posibilitatea de a fotografia… color.
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională