100 de milioane de euro de la BERD pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor din România
Numărul 26-27, 11-24 iulie 2017 » Direct de la sursă
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a lansat în România, la finalul lunii iunie, programul de finanțare Green Economy Financing Facility (GEFF), în valoare de 100 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat al BERD, programul este destinat să ajute sectorul rezidențial din România prin finanțarea investițiilor în eficiență energetică, energie regenerabilă și soluții de economisire a apei.
„Marea majoritate a fondului locativ din România a fost construit între anii 1960 și 1990, având un nivel scăzut al izolației termice. În timp ce nevoia de a crește eficiența energetică este imperativă, accesul la finanțare pentru astfel de investiții rămâne limitat", a declarat Matteo Patrone, directorul regional BERD pentru România și Bulgaria. Creditele vor putea fi accesate prin intermediul băncilor locale partenere.
Prin noua facilitate a BERD vor putea fi finanțate împrumuturi destinate sectorului rezidențial în vederea achiziționării de echipamente și materiale cu consum redus de energie cum ar fi: frigidere, aparate de aer condiționat, centrale murale, iluminat, izolarea clădirilor, tâmplărie de tip termopan, panouri solare și multe altele. Mai sunt acoperite de acest program achiziția de apartamente și case cu consum redus de energie prin credite ipotecare, precum și renovarea caselor pentru a deveni mai eficiente din punct de vedere energetic.
De asemenea, prin GEFF, companiile care furnizează sectorului rezidențial produse eficiente energetic sau pentru producerea energiei din surse regenerabile vor putea accesa produsele destinate mediului de afaceri din România.
GEFF face parte din programul Green Economy Transition al BERD, prin care instituția financiară intenționează, până în 2020, să utilizeze 40% din investițiile sale anuale pentru finanțările destinate reducerii impactului schimbărilor climatice, în comparație cu o medie de aproximativ 25% din investițiile anuale în ultimii cinci ani.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial