100 milioane de euro pentru sectorul cultural printr-o schemă de ajutor
de stat
Telex » Știri 19 noiembrie 2020
Ministerul Culturii a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat, pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, unde au fost sistate activităţile, ca măsură de precauţie pentru evitarea răspândirii SARS COV-2, informează instituţia, într-un comunicat. Schema de ajutor de stat vizează cinci măsuri, iar beneficiarii eligibili sunt entităţi de drept privat: organizaţii neguvernamentale şi societăţi comerciale (atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari) care au desfăşurat activităţi în ultimii doi ani conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului în unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului (teatru, muzică, dans), artele vizuale (pictură, sculptură, film, fotografie), patrimoniu, carte, audio-vizual, educaţie culturală. Aceştia trebuie să fie înscrişi la data depunerii proiectului în Registrul Sectorului Cultural gestionat de Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii. Registrul Sectorului Cultural poate fi accesat aici.
Începând de astăzi, platforma şi formularul sunt disponibile, iar perioada de preînscriere se va încheia miercuri, 25 noiembrie 2020. Preînscrierea este necesară pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea sectorului cultural, astfel încât bugetul alocat să fie cel necesar şi suficient. După ce Ministerul Culturii va avea estimarea acestui impact bugetar se va putea pune în consultare publică actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat.
Memorandumul privind schema de ajutor privind industria culturală a fost prezentat în şedinţa de Guvern de aseară (miercuri), iar de această schemă vor putea beneficia sectorul cultural independent, organizatorii de evenimente culturale şi festivalurile de muzică, librăriile şi editurile. „Eligibile vor fi organizaţii non-guvernamentale şi societăţi comerciale, IMM-uri şi întreprinderi mari. Există două tipuri de granturi: microgranturi cu o valoare fixă de 4000 de euro şi granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019, fie la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Pentru a beneficia de aceste granturi, toate entităţile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural”, a precizat, într-o conferinţă de presă, vicepremierul Raluca Turcan, citată în comunicatul Ministerului Culturii. Vicepremierul a menţionat şi celelalte măsuri de care au beneficiat cei din sectorul cultural-creativ: acces la schema de granturi stabilită prin OUG 130/2020, microgranturi de 2000 de euro, granturi de capital de lucru şi de investiţii, şomaj tehnic (adică 75% din salariul mediu brut pe ţară) şi indemnizaţia pentru drepturi de autor pentru cei care au avut venituri exclusiv din contracte pe drepturi de autor. Exigibilitatea impozitului pentru rezidenţi şi nerezidenţi a fost o altă măsură aplicabilă organizatorilor de evenimente. De asemenea, au mai fost reglementări privind biletele achiziţionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfăşurate în anul 2020.
Schema de ajutor de stat vizează 5 măsuri:
▪ Măsura A: microgranturi. Sunt avuţi în vedere operatorii culturali care nu au venituri din vânzare de bilete. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei al sumei de 4.000 euro/beneficiar de ajutor de stat.
▪ Măsura B: Granturi pentru organizare festivaluri culturale. Sunt vizaţi operatorii culturali care au organizat un festival cultural cu vânzare de bilete. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a biletelor vândute la ediţia din 2019 a festivalului, dar nu mai mult de 800.000 euro.
▪ Măsura C: Granturi pentru organizare evenimente culturale. Măsura se aplică operatorilor culturali care au organizat evenimente culturale în anul 2019 şi au venituri din bilete vândute.
C.1 Evenimente muzicale şi evenimente de tip stand-up comedy:
- Între 1 - 10 evenimente organizate în anul 2019 - valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 5% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
- Între 11 - 50 evenimente organizate în anul 2019 - valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 7% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
- Peste 50 evenimente organizate în anul 2019 - valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 9% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
C.2 Evenimente din alte domenii culturale decât domeniul muzical şi stand-up comedy:
Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 50% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
▪ Măsura D: Granturi pentru librării. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
▪ Măsura E: Granturi pentru edituri. Valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro.
Etapa de preînscriere în Registrul sectorului cultural a operatorilor economici va dura o săptămână. Această etapă este necesară pentru evaluarea impactului bugetar al schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii, astfel încât bugetul alocat să fie şi cel necesar şi suficient. După ce Ministerul Culturii va avea acest impact bugetar, actul normativ aferent Schemei de ajutor de stat va fi pus în consultare publică. Termenul estimat pentru operaţionalizarea schemei va fi începutul anului 2021. Buget estimat este de 100 milioane euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale