1,2% din PIB pentru protecția mediului, în anul 2023
Numărul 42, 23-29 oct. 2024 » Breviar statistic
Cheltuielile pentru protecția mediului, la nivel național, au fost de 19,8 miliarde lei, în cursul anului 2023, echivalentul a 1,2% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. Conform statisticii oficiale, în România, cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării deșeurilor la producătorii specializați (70,3% din totalul cheltuielilor pe domeniul gestionării deșeurilor), iar cele mai mari investiții pe acest segment s-au consemnat în domeniul gestionării apelor reziduale la producătorii nespecializați (53,1% din totalul investițiilor pe domeniul gestionării apelor reziduale).
În general, în 2023, la nivel național, investițiile pentru protecția mediului au reprezentat 31,1% din totalul cheltuielilor pentru protecția mediului. Dintre acestea, investițiile producătorilor nespecializați au cea mai mare pondere în total (41,9%), fiind urmate de investițiile administrației publice (40,4%) și de cele ale producătorilor specializați (17,7%).
Totodată, producătorii nespecializați au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului în sectorul „Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze și apă caldă” (27,4%), în sectorul „Captarea, tratarea și distribuția apei” (22,4%) și în sectorul „Industria prelucrătoare” (20,8%).
Investițiile alocate protecției mediului pe domeniul „Gestionarea apelor reziduale” au avut o valoare de 2,96 miliarde de lei, prețuri curente, urmate de domeniul „Gestionarea deșeurilor”, cu 1,94 miliarde de lei, prețuri curente.
De asemenea, cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului au fost înregistrate pe domeniul „Gestionarea deșeurilor” (valoare de 12,21 miliarde de lei, prețuri curente) și apoi cele din „Gestionarea apelor reziduale” (4,23 miliarde de lei, prețuri curente).
Datele INS relevă faptul că, în funcție de categoriile de producători, cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului au fost raportate la producătorii specializați pentru domeniul „Gestionarea deșeurilor” (cu 95% din cheltuielile acestei categorii de producători).
În același timp, cheltuielile producătorilor nespecializați pentru domeniul „Gestionarea apelor reziduale” au reprezentat 41,8% din cheltuielile acestei categorii de producători (62,3% din cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național pentru acest domeniu de mediu).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice