128 de clădiri din România au obținut certificări BREEAM sau LEED în 2023
Numărul 1, 10-16 ian. 2024 » Roza vânturilor
Un număr de 128 de clădiri din România au fost certificate BREEAM sau LEED pe parcursul anului 2023, cu 17% mai puține față de anul record 2022, potrivit unei analize realizate de compania ADP green building care oferă servicii de consultanță și certificare a clădirilor verzi, relatează Agerpres. Din acest total, 116 clădiri au fost certificate BREEAM și 12 clădiri certificate LEED.
Cele mai multe clădiri certificate sunt industriale (57 clădiri de producție sau depozitare), urmate de cele de retail (43 de magazine, parcuri comerciale sau mall-uri) și birouri (în acest an doar 19).
"Cu toate acestea, a avea o strategie ESG (Environmental, Social and Governance) puternică devine un aspect din ce în ce mai important pentru companiile din sectorul construcțiilor, iar certificarea BREEAM sau LEED a portofoliului de clădiri e componenta principală a acestei strategii. Într-un context în care apar tot mai multe instrumente, direcții, concepte, aplicații, care își dovedesc sau nu relevanța în timp, sistemele de certificare, dintre care cele mai cunoscute sunt BREEAM și LEED, reușesc să se adapteze constant integrând cele mai recente preocupări și cercetări. Prin grila de evaluare, ele oferă comparabilitate între clădiri, indiferent de țara în care sunt construite și de funcțiunea acestora și sunt credibile, fiind validate de organizații imparțiale (Building Research Establishment, respectiv Green Business Certification Inc.). Din aceste motive sunt preferate de finanțatori, fonduri de investiții, proprietari de clădiri, chiriași și societate în general", se arată într-un comunicat al ADP green building.
Certificările acoperă prin excelență componenta de mediu, însă ating și multe aspecte sociale (de exemplu cerințele pentru sănătatea și siguranța muncitorilor în etapa de construire) și de guvernanță (de exemplu proiectarea integrată, verificarea și testarea sistemelor clădirii înainte de recepție, existența și publicarea unei politici de management, raportarea consumurilor de utilități către management etc.).
De asemenea, prin versiunile care urmează să apară în cursul anului 2024, BREEAM și LEED vor integra planul de decarbonizare a clădirilor noi sau existente și vor valida funcționarea clădirilor fără emisii de carbon.
"În 2023 au apărut certificări BREEAM pentru proiecte publice. Am finalizat pre-certificarea Spitalului de Pediatrie din Cluj-Napoca, obținând chiar calificativul Outstanding, respectiv reabilitarea Castelului Teleki, din Comlod, monument de arhitectură clasa A, proiecte gestionate de Consiliului Județean Bistrița, respectiv Consiliul Județean Cluj. De asemenea, avem alte proiecte în curs de certificare pentru Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Timiș. Am fost plăcut impresionat că au apărut licitații în care până la 10% din punctaj să depindă de nivelul de certificare BREEAM/LEED asumat de ofertanți", a declarat Adrian Pop, managerul general al ADP green building.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională