13,066 milioane de persoane erau în șomaj în UE, în luna mai
Numărul 27-28, 13-26 iul. 2022 » Breviar statistic
Rata șomajului în zona euro a atins un nou minim istoric în luna mai, când a scăzut până la 6,6% din populația activă, de la 6,7% în luna aprilie, potrivit cifrelor publicate de Eurostat, informează AFP, preluată de Agerpres. Începând din luna decembrie 2021, acest indicator se situează, în fiecare lună, la cel mai redus nivel de la debutul publicării datelor statistice de către Eurostat, în luna aprilie 1998. Cifra anunțată de Eurostat i-a luat prin surprindere pe analiști, care mizau pe o creștere a ratei șomajului până la 6,8% în luna mai, de la minimul istoric de 6,7% din luna aprilie.
Rata șomajului în Uniunea Europeană a coborât la 6,1% în luna mai, de asemenea un minim istoric.
Piața muncii profită de relansarea economiei europene, care își revine după recesiune provocată de pandemia Covid-19. Cu toate acestea, războiul din Ucraina, care a început deja să penalizeze activitatea economică, aruncă o umbră de îndoială asupra perspectivelor pentru lunile următoare astfel că prognozele de creștere pentru Europa au fost revizuite drastic în jos în timp ce inflația a explodat. În cifre absolute, 13,066 milioane de persoane erau în șomaj în UE luna trecută, dintre care 11,004 milioane în țările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situația din luna mai a anului trecut, șomajul a scăzut cu 2,515 milioane de persoane în UE și cu 2,165 milioane de persoane în zona euro.
Statele membre cu cele mai reduse rate ale șomajului sunt Cehia (2,5%) și Polonia (2,7%). La polul opus este Spania (13,1%), singura țară membră UE cu o rată a șomajului de două cifre.
Cu o rată a șomajului de 5,4% în luna mai, în scădere față de o rată de 5,5% în luna aprilie, România se situează printre statele membre cu cele mai scăzute rate ale șomajului din UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane