14 organizații patronale europene, inclusiv din România, au lansat o Alianță în domeniul energiei nucleare
Telex » Știri
astăzi, 9:00
14 organizații patronale europene, în frunte cu MEDEF, cea mai mare federație patronală din Franța, au lansat miercuri la Paris o Alianță patronală în domeniul energiei nucleare, o operațiune de „diplomație economică” ce vizează consolidarea acestei industrii în Uniunea Europeană, pentru a răspunde mai bine la provocările de competitivitate create de revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, informează AFP, preluată de Agerpres. Pe lână MEDEF, la inițiativă participă principalele organizații patronale din Belgia, Bulgaria, Croația, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Italia, Polonia, România, Slovacia, Suedia, Cehia precum și CBI-ul britanic, chir dacă Marea Britanie nu mai este parte a UE, după Brexit. Spania, Grecia, Irlanda, Țările de Jos și Portugalia au statut de „observatori”. BDI-ul german este absent în condițiile în care Germania este în mijlocul campaniei electorale, iar subiectul energiei nucleare este unul controversat.
Semnatarii ar dori ca energie nucleară să beneficieze de un cadru instituțional european „clar și stabil”, care să apere în primul rând „principiul neutralității tehnologice”, adică statele să fie lăsate să decidă libere mijloacele prin care să își decarbonizeze energia.
„Reguli de joc identice între diferite soluții sunt vitale pentru succesul decabonizării”, susțin semnatarii, propunând ca o clauză de control a acestei neutralități să figureze în viitoarele directive europene. Semnatarii solicită și ca soluțiile nucleare „să poată avea acces deplin la finanțare și la programele europene de garantare”.
Semnatarii vor să fie creat un ecosistem nuclear „robust” în Europa și ca UE să favorizeze dezvoltarea și reînnoirea competențelor în domeniul nuclear.
Alianța a luat naștere miercuri la sediul din Paris al MEDEF, al cărui președinte Patrick Martin a subliniat caracterul „inedit” al inițiativei. La rândul lor, organizațiile patronale semnatare au pus accentul pe voința lor „de a face din Europa o putere economică decarbonizată, competitivă și suverană într-un context economic care cere o trezire, în caz contrar existând riscul vasalizării continentului”.
Directorul Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, a constatat că în prezent are loc o „revenire în forță” a energiei nucleare la nivel mondial. Deplângând „eroarea monumentală” pe care a făcut-o UE atunci când a redus ponderea energiei nucleare în mixul energetic, Birol a estimat că dacă Europa vrea să joace un rol în noua eră a energiei nucleare, va trebui să se miște „rapid și în forță, fără a pierde timp cu discuții și dezbateri”.
Următoarea reuniune a Alianței va avea loc în Polonia, a anunțat președintele organizației patronale poloneze Lewiatan, Maciej Witucki.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei