15 ani de reglementare a sectorului telecom din România
Numărul 38, 10-16 oct. 2017 » Conectarea la era digitală
Numărul de conexiuni de acces fix la internet în bandă largă a crescut de la 14.000, la sfârșitul anului 2003, la 4,4 milioane, la finalul lui 2016
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a marcat împlinirea a 15 ani de la înființare printr-o nouă ediție a conferinței internaționale intitulate Reglementare 360⁰ – de la cuvânt la terabyte, în 15 ani. Cu această ocazie, Adrian Diță, președintele ANCOM, a făcut o retrospectivă a efectelor pe care reglementările Autorității le-au avut asupra pieței din România, care a ajuns astăzi să fie una dintre cele mai competitive din Europa.
„Despre internet acum vorbim în termeni de milioane de conexiuni, în timp ce, în urmă cu 15 ani, aceste servicii erau aproape inexistente în statistica Autorității. Creșterea fulminantă a internetului în România se datorează și tarifelor mici de pe piața noastră, aflate la jumătatea mediei UE la internetul fix, de exemplu – 12,6 euro față de 25,9 euro pentru abonamente între 30 și 100 Mbps”, a declarat președintele ANCOM.
Același trend descrescător l-au înregistrat în această perioadă și tarifele pentru telefonie mobilă și fixă pe piața cu amănuntul, îndeosebi ca urmare a reglementărilor ANCOM pe piața de gros, care au avut ca rezultat o scădere a tarifelor maxime de interconectare cu 90% în cazul serviciilor de terminare la puncte mobile, de la 9,72 eurocenți, cât era în 2003, la 0,96 eurocenți, respectiv în medie cu 80%, în cazul serviciilor de terminare la puncte fixe, ajungându-se la 0,14 eurocenți/minut, începând cu 1 aprilie 2014.
Pentru a arăta cum s-au reflectat măsurile Autorității în tarifele serviciilor de telefonie mobilă, ANCOM a realizat o aplicație care permite utilizatorului să introducă date despre actualul nivel al consumului său de servicii de telefonie mobilă, returnându-i costul la care ar fi achiziționat aceleași servicii în urmă cu 15 ani. Aplicația poate fi accesată și preluată pe alte site-uri prin inserarea unui cod disponibil aici.
Retrospectiva asupra celor 15 ani de la liberalizarea pieței de comunicații electronice din România mai arată că valoarea pieței s-a dublat, de la 7,38 miliarde lei, la nivelul anului 2003, la 14,96 miliarde lei în 2016, în pofida oscilațiilor care au existat la nivelul economiei mondiale și românești.
De asemenea, documentul 15 ani de reglementare a sectorului telecom din România, lansat de ANCOM cu acest prilej, relevă că numărul de utilizatori și conexiuni este în creștere, pe aproape toate segmentele, în anul 2016, în România, fiind raportate peste 27 de milioane de conexiuni de acces la servicii de telefonie fixă și mobilă, cu 137% mai mult decât cele 11,4 milioane înregistrate în anul 2003, creștere datorată telefoniei mobile.
Internetul la puncte fixe și mobile a cunoscut o evoluție importantă atât ca număr de conexiuni, structură, cât și ca trafic. Astfel, numărul de conexiuni de acces fix la internet în bandă largă a crescut de la 14.000, câte se raportau la sfârșitul anului 2003, la 4,4 milioane, la finalul anului 2016, iar numărul de conexiuni la puncte mobile de bandă largă a crescut la 16,6 milioane la finalul anului 2016, de la 181.000 la sfârșitul anului 2003.
Consumul de internet din România se realizează, într-o proporție covârșitoare, prin intermediul conexiunilor fixe, deși acestea sunt mult mai puține ca număr decât conexiunile la puncte mobile. Astfel, traficul total înregistrat în anul 2016 prin rețelele fixe a fost de 5,4 milioane TB, în timp ce prin rețelele mobile s-a înregistrat un trafic de 169.000 TB.
Documentul 15 ani de reglementare a sectorului telecom din România poate fi consultat aici, alături de Infograficul cu evoluția principalilor indicatori telecom.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial