15,09 lei, valoarea nominală maximă a unui tichet de masă
Numărul 17, 9-15 mai 2017 » Curier legislativ
Valoarea maximă a tichetelor de masă a fost majorată de la 15 la 15,09 lei începând cu luna mai, prin Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 625/2017, publicat recent în Monitorul Oficial (nr. 316/03.05.2017). Cea mai recentă modificare a valorii nominale a tichetelor de masă a fost la sfârșitul anului trecut, de la 9,57 lei la 15 lei.
Reamintim că potrivit Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, cu modificările și completările ulterioare, salariații din cadrul societăților comerciale, regiilor autonome și din sectorul bugetar, precum și din cadrul unităților cooperatiste și al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot primi o alocație individuală de hrană, acordată sub forma tichetelor de masă. Tichetele de masă sunt emise fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, sunt destinate exclusiv alocației individuale de hrană și sunt suportate integral pe costuri de angajator. Conform prevederilor aceleiași legi, angajatorul are libertatea de a decide dacă acordă tichete de masă și sub ce formă, în urma consultării cu salariații, prin organizațiile sindicale legal constituite sau prin reprezentanții salariaților, după caz.
În Monitorul Oficial nr. 316/03.05.2017 a fost publicat și Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 626/2017 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul I al anului 2017.
Potrivit actului normativ, pentru perioada amintită, începând cu luna mai, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă este de 440 lei.
Reamintim că Legea nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou și a tichetelor de creșă, cu modificările ulterioare, stabilește că tichetele de creșă se acordă angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap. Tichetele se acordă la cerere unuia dintre părinți sau, opțional, tutorelui, celui căruia i s-au încredințat copii spre creștere și educare ori în plasament familial, pe baza livretului de familie.
- cerere pentru acordarea tichetului de creșă;
- actul doveditor eliberat de creșa sau, după caz, unitatea educațională la care este înscris copilul;
- declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă;
- declarație pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de concediul și indemnizația care se acordă pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
- livretul de familie (în situația în care nu a fost eliberat livretul de familie, cererea va fi însoțită de copia certificatului de naștere al copilului sau a extrasului de naștere; în cazul în care s-a prezentat extrasul de naștere, beneficiarul tichetelor de creșă are obligația ca în termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de naștere să depună copia acestuia la angajator);
- alte documente solicitate de angajator.
Tichetele de creșă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul salariatului.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial