2016, un nou „an negru” pentru climă, potrivit unui raport oficial al SUA
Numărul 32-33, 22 aug. - 4 sept. 2017 » Lumea în care trăim
Anul 2016 a fost încă un „an negru” pentru climă, marcat de o reducere record a calotei glaciare, inundaţii, secetă şi înmulţirea valurilor de caniculă, arată cel mai recent raport anual despre starea climei, publicat de Administraţia americană pentru Oceane şi Atmosferă, NOAA, şi de Societatea Meteorologică Americană, relatează AFP, citată de News.ro.
Raportul prezintă o imagine sumbră privind planeta noastră, după doi ani consecutivi în care temperatura globală înregistrată a fost cea mai ridicată din istorie. Meteorologii au început să înregistreze temperaturile globale în 1880.
„Recordurile de căldură de anul trecută sunt rezultatul influenţei combinate a tendinţelor de încălzire a climei pe termen lung şi ale unui El Nino (curentul cald ecuatorial din Pacific – n.r.) puternic la începutul anului”, se arată în document.
Textul de 300 de pagini, la care au contribuit aproape 500 de oameni de ştiinţă din peste 60 de ţări, arată că principalii indicatori ai schimbării climatice continuă să reflecte tendinţe corespunzătoare unei intensificări a încălzirii planetare.
Mai mulţi indicatori-cheie, precum temperaturile pe suprafaţa Globului, nivelul oceanelor şi gazele cu efect de seră din atmosferă au depăşit anul trecut recordurile stabilite în 2015. Astfel, în 2016, concentraţia de dioxid de carbon (CO2) pe Terra a depăşit 400 de ppm (particule la un milion de particule atmosferice), pentru prima dată de la începutul măsurării sale. Mai mult, este cel mai crescut nivel din ultimii 800.000 de ani, dacă sunt luate în calcul datele obţinute din studiul straturilor glaciare.
Mai multe ţări, printre care Mexicul şi India, au înregistrat temperaturi anuale record în 2016.
AFP aminteşte că India s-a confruntat şi recent cu un val de căldură extremă. În urmă cu câteva zile, temperaturile au depăşit 44 de grade Celsius, ceea ce a dus la o penurie de apă pentru 330 de milioane de oameni şi s-a soldat cu 300 de morţi.
În zona Arctică, cea mai sensibilă la încălzirea climatică, temperatura medie la suprafaţă a fost anul trecut cu două grade peste media pentru perioada 1981-2010, stabilind un nou record.
Deşi nu au fost luate în calcul în raport, primele şase luni ale anului 2017 au fost, de asemenea, printre cele mai călduroase înregistrate din 1880, potrivit NOAA.
(Copyright foto: alphaspirit / 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice