2019 a adus un număr record de miliardari
Telex » Știri 1 iulie 2020
Numărul miliardarilor lumii a crescut cu 8,5% în 2019, la 2.825, de la 2.604 în 2018, potrivit companiei de cercetare de piață Wealth-X, acesta fiind cel mai mare număr din 2010, când compania a început să întocmească statistica, relatează CNBC, citat de Mediafax. Averea combinată a miliardarilor lumii a fost de 9.400 miliarde dolari anul trecut, față de 8.600 miliarde dolari în 2018.
De ce au avut miliardarii un an atât de bun? „O inundație de lichidități din partea băncilor centrale” a ridicat piețele bursiere din întreaga lume în 2019, sporind și averea miliardarilor, spune raportul. „Aceasta reflectă aproape un deceniu de expansiune economică globală în urma crizei financiare (2008-2009), perioadă care a consemnat câștiguri mari pe piețele financiare și recuperări economice stimulate de politicile fiscală și monetară”, spune Maya Imberg, senior director la Wealth-X.
Cei mai mulți miliardari sunt în Europa – 847, urmată îndeaproape de America de Nord, care avea 834. Dar averea miliardarilor din America de Nord, de 3.500 miliarde dolari, a depășit-o cu mult pe cea a europenilor, de 2.500 miliarde dolari.
O astfel de bogăție imensă distribuită între mai puțin de 3.000 de persoane este în contrast puternic cu celălalt capăt al spectrului și evidențiază decalajul global al averilor.
Conform datelor culese de Bloomberg Businessweek în septembrie, 1,5 miliarde de adulți din întreaga lume au o avere de câte 1.000 dolari sau mai puțin.
Analizând cifrele Băncii Mondiale din 2015 (cele mai recente estimări), 10% din populația globală, sau 734 de milioane de oameni, trăiesc sub pragul sărăciei internaționale, cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi.
În ultimele decenii, populația care trăia sub pragul sărăciei internaționale a scăzut; în 1990, era 36% din populația globală, sau 1,9 miliarde de oameni. Din păcate, tendință pare să nu mai continue.
„În urma crizei COVID-19, precum și a scăderii prețului petrolului, această tendință se va inversa în 2020”, potrivit Băncii Mondiale. „Criza COVID-19 va avea un impact disproporționat asupra săracilor, prin pierderea locurilor de muncă, pierderea remitențelor, creșterea prețurilor și întreruperi în servicii precum educația și îngrijirea sănătății”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național