2022, al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată în Europa
Numărul 2-3, 18-31 ian. 2023 » Roza vânturilor
Europa a avut parte în 2022 de al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată. Anul trecut s-a înregistrat o cascadă de dezastre naturale fără precedent. Ultimii 8 ani au fost cei mai călduroși din istorie, în ciuda influenței fenomenului meteorologic La Nina din ultimii 3 ani. Anunțul a fost făcut de serviciul de monitorizare a climei din UE, relatează Mediafax. Temperaturile medii înregistrate în 2022 - an care a cunoscut o cascadă de dezastre naturale fără precedent, devenite mai probabile și mai mortale din cauza schimbărilor climatice - fac din acest an al 5-lea cel mai cald de la începutul evidențelor, în secolul al XIX-lea, potrivit serviciului Copernicus Climate Change Service (C3S).
Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istoria Europei, doborând recordurile de temperatură în țări precum Italia, Spania și Croația.
Valurile puternice de căldură au provocat peste 20.000 de decese "în plus” în țări precum Franța, Germania, Spania și Marea Britanie.
Evidențele Copernicus Climate Change Service datează din 1950, dar alte serii de date, mai lungi, confirmă că 2022 a fost al 5-lea cel mai călduros an din lume cel puțin din 1850.
Planeta este cu 1,2 grade Celsius mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, potrivit C3S. Copernicus a precizat că temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii.
"Ne confruntăm deja cu consecințele devastatoare ale încălzirii", a spus, potrivit Reuters, directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a făcut apel la acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 și adaptarea la schimbările climatice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice