2,4 milioane de roboți industriali operează în prezent în fabricile din întreaga lume
Numărul 36, 24-30 sept. 2019 » Lumea în care trăim
Investițiile în roboți au atins o valoare record de 16,5 miliarde dolari în 2018
Vânzările de roboți ar urma să înregistreze un salt de 39% în 2022 comparativ cu 2018, în condițiile în care anul trecut investițiile globale în roboți au atins o valoare record de 16,5 miliarde dolari, potrivit unui raport elaborat de World Robotics și citat de Bloomberg, informează Agerpres. Un număr total de 2,4 milioane de roboți industriali operează în prezent în fabricile din întreaga lume, în creștere cu 15%. Peste 420.000 de roboți au fost instalați anul trecut, o cifră care este așteptată să crească la 584.000 în anul 2022. Comparativ, în anul 2013 au fost instalați doar 178.000 de roboți.
Peste o treime din numărul total de roboți au fost instalați în China, iar împreună primele cinci țări (China, Japonia, Coreea de Sud, SUA și Germania) controlează 74% din piață. Investițiile Chinei în roboți au atins 5,4 miliarde dolari anul trecut.
„Am văzut o performanță dinamică în 2018, cu un nou record de vânzări, chiar dacă principalii clienți pentru roboți, industria auto și cea electrică-electronică, au avut un an dificil. Războiul comercial dintre SUA și China generează incertitudine la nivelul economiei globale, iar clienții tind să amâne investițiile”, a declarat Junji Tsuda, președintele Federației Internaționale de Robotică.
Când vine vorba despre densitatea roboților, adică numărul de roboți la fiecare 10.000 de angajați în sectorul manufacturier, Singapore și Coreea de Sud au un avantaj considerabil în producția industrială înalt automatizată, cu 831 și, respectiv, 774 de roboți la fiecare 10.000 de angajați în sectorul manufacturier. China este pe locul 20, devansată de țări precum Suedia, Danemarca sau Italia, cu 140 de roboți la fiecare 10.000 de angajați în sectorul manufacturier.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice