25 milioane de euro pentru proiecte privind dezvoltarea de clustere în sectorul TIC
Numărul 21, 5-11 iunie 2018 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) și Ministerul Fondurilor Europene (MFE) au lansat spre consultare publică Ghidul Solicitantului aferent Acțiunii 2.2.1 – Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere, apel 2. Alocarea financiară pentru acest apel este de 25 milioane de euro.
„Lansarea acestui Ghid are ca obiectiv final asigurarea finanțării unor proiecte care să realizeze trecerea de la outsourcing la dezvoltarea bazată pe inovare, precum și colaborarea între structurile de tip cluster din industria TIC. Mai mult, ne dorim să sprijinim comunicarea și colaborarea între întreprinderi și clustere, astfel încât ideile inovatoare să fie fructificate”, a declarat Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Potrivit MCSI, prioritară este deopotrivă și realizarea colaborării între întreprinderile centrate pe domeniul TIC și clustere, astfel încât să fie asigurat un acces rapid și facil la implementarea rezultatelor provenite din activitățile de cercetare și dezvoltare, în scopul obținerii de produse inovatoare.
Activitățile eligibile în cadrul acestui apel sunt cele aferente: ▪ achiziționării de hardware TIC și a altor dispozitive; ▪ amenajării punctelor pentru data center în care se vor instala echipamentele TIC achiziționate prin proiect; ▪ achiziționării și/sau dezvoltării aplicațiilor software/licențelor necesare pentru implementarea proiectului, configurarea și implementarea bazelor de date, migrarea și integrarea diverselor structuri de date existente, achiziționarea și implementarea de soluții de semnătură electronică; ▪ cercetării industriale sau dezvoltării experimentale; ▪ detașării de personal cu înaltă calificare de la un organism de cercetare și de difuzare a cunoștințelor sau de la o întreprindere mare, care efectuează activități de cercetare, dezvoltare și inovare, într-o funcție nou creată în cadrul întreprinderii beneficiare, fără să se înlocuiască alți membri ai personalului angajat al beneficiarului; ▪ inovării de proces și organizațională, altele decât cele susținute prin schema de ajutor de minimis, inclusiv activități de cercetare contractuală; ▪ cercetării de piață; ▪ achiziționării de servicii de consultanță pentru elaborarea documentațiilor necesare depunerii, implementării și finalizării proiectului; ▪ instruirii personalului care va utiliza produsele implementate sau achiziționate, cât și a personalului care se va ocupa de mentenanță; ▪ accesului la baze de date și la biblioteci de specialitate. De asemenea, sunt eligibile activitățile necesare informării și promovării proiectului, activitățile de achiziție a serviciilor de auditare intermediară sau finală, financiară și tehnică, precum și activitățile specifice managementului de proiect.
„Sunt eligibile pentru a depune proiecte întreprinderi (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii) care își desfășoară activitatea în România și sunt centrate pe domeniul TIC, sau care își activează în cadrul clusterelor și consorțiilor axate pe același subiect. În cazul proiectelor strategice, sunt eligibile parteneriatele care încorporează IMM-uri ce provin din clustere TIC diferite, sau din același cluster, și care implementează proiectul în mai multe regiuni de dezvoltare a României”, precizează MCSI, într-un comunicat.
Ghidul Solicitantului poate fi consultat până la 24 iunie 2018 pe site-ul Organismului Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, la secțiunea Consultare publică.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial