272 milioane de euro din fonduri europene pentru autostrada Sebeș-Turda
Numărul 9, 13-19 martie 2018 » Fonduri europene
Construcția autostrazii Sebeș-Turda, faza a doua, a fost aprobată de Comisia Europeană. Proiectul are o valoare de peste 272 milioane de euro, asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Proiectul contribuie la reducerea timpului mediu de călătorie pe rețeaua rutieră TEN-T prin construcția a 70 km de autostradă cu două benzi pe sens între Sebeș și Turda. Vor fi construite, de asemenea, patru viaducte, 23 de poduri și 39 de pasaje. Sunt prevăzute, totodată, șapte intersecții, patru zone de odihnă și patru de servicii, un centru de monitorizare a traficului și unul de întreținere a autostrăzii.
Odată finalizată, autostrada va face legătura între alte două deja existente: A1 Orăștie-Sibiu (extremitatea sudică) și A3 Gilău-Câmpia Turzii (extremitatea nordică).
Lucrările la această autostradă au fost demarate în anul 2014, inițial cu finanțare din Programul Operațional Sectorial Transport 2007-2013 (pentru faza I). Faza a doua a proiectului primește sprijin prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). „Lucrările pe loturile 3 și 4 ale acestei investiții (în total de 28,75 km, care asigură legatura între Aiud și Turda) se apropie de finalizare și ar putea fi recepționate în aproximativ două luni. Loturile 1 și 2 (ce asigură legătura între Sebeș și Aiud, cu o lungime de 41,25 km) se află în diferite stadii de lucru, cu termen estimat de finalizare la sfârșitul anului viitor”, subliniază Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat.
Proiectul Construcția autostrăzii Sebeș-Turda – faza II, al cărui beneficiar este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a fost transmis Comisiei Europene, spre aprobare, la sfârșitul anului trecut. Este finanțat prin POIM și are o valoare totală de aproximativ 437 milioane de euro. Valoarea eligibilă (care se poate deconta în cadrul proiectului) este aproximativ 363 de milioane de euro, din care cofinanțarea din FEDR este circa 272,5 milioane de euro, diferența, plus cheltuielile neeligibile, fiind asigurate de la bugetul de stat.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial