30 milioane lei ajutor de minimis pentru dezvoltarea durabilă a industriei si creșterea competitivității produselor industriale românești pe piața internă și internațională
Telex » Știri 10 august 2022
Guvernul a aprobat astăzi Memorandumul privind încadrarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin acordat pentru implementarea Programului de creștere a competitivității produselor industriale” în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român. „Continăm seria de măsuri pentru industria prelucrătoare. Am aprobat astăzi în Guvern o nouă schemă de minimis prin care venim în sprijinul întreprinderilor și ne propunem să creștem competitivitatea produselor industriale românești. Avem la dispoziție un buget de 30 de milioane de lei, dintre care 10 milioane lei pentru anul în curs și 20 de milioane lei pentru 2023, ajutor de minimis sub formă de grant”, a precizat ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, schema de ajutor de minimis se adresează întreprinderilor, inclusiv societăților cooperative, care activează în sectoarele industriei prelucrătoare și al recuperării materialelor, precum și entităților din infrastructura pentru evaluarea conformității produselor industriale, asociațiilor profesionale și patronatelor de ramură. Aceasta intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României și se aplică până la 31 decembrie 2023, în limita bugetului alocat.
Bugetul schemei de ajutor de minimis este de 10 milioane de lei pentru anul 2022, respectiv 20 milioane de lei pentru anul 2023, plățile urmând să fie efectuate până la data de 31 decembrie 2027.
Proiectele acceptate se finanțează în limita fondurilor aprobate pentru Program, cuprinse în bugetele anuale ale Ministerului Economiei, iar intensitatea maximă a ajutorului de minimis acordat în cadrul acestei scheme de finanțare diferă în funcție de tipurile de proiecte care se încadrează în activitățile prevăzute în schema de minimis.
„Rezultatele obținute prin ajutoarele financiare acordate vor conduce la creșterea competitivității produselor fabricate în România, la crearea de locuri de muncă și la îmbunătățirea condițiilor de lucru. Preconizăm că pe lângă creșterea competitivității produselor fabricate în România, vom reuși să creștem și producția destinată exportului. Totodată, implementarea acestor măsuri va avea un impact pozitiv pentru mediu, contribuind la reducerea cantităților de noxe evacuate în atmosferă, în special pulberi și dioxid de carbon, care au un efect puternic asupra schimbărilor climatice”, a afirmat Florin Spătaru.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial