35 de edituri românești la Salonul Cărții de la Paris
Numărul 9, 12-18 martie 2019 » Roza vânturilor
România va fi prezentă la ediția din acest an la Livre Paris/Salonul Cărții de la Paris, în perioada 15-18 martie 2019, cu o serie de evenimente organizate la standul Institutului Cultural Român (ICR). Sloganul sub care se vor desfășura proiectele propuse de ICR este „2019 - L'annee de la Roumanie en Europe / Anul României în Europa”. „Standul ICR va surprinde publicul și la această ediție a Livre Paris, după un binemeritat loc întâi la ediția 2018, nu numai prin volumele extraordinare pe care le expune ci și prin programul dens de dezbateri și lansări. Iar conceptul, plasat la granița dintre literatură și artă plastică, este o abordare diferită a spațiului expozițional, care să evidențieze autorii titlurilor de la editura ICR", declară Liliana Țuroiu, președinte al Institutului Cultural Român.
Cu prilejul inaugurării standului României de joi, 14 martie, programul include susținerea, de către artistul Valeriu Pantilimon, a unui performance în premieră, „Voi fi mâna gândului tău”. Potrivit unui comunicat al ICR, graficianul va transpune, live, în roșu și negru, emoții, povești pe hârtie „aspră”, cu condeiul. El va realiza o caligrafie unică a șapte citate din scriitori români. De asemenea, vor fi imprimate pe douăsprezece pânze suspendate pe o structură metalică, douăsprezece citate din autori canonici europeni. „Textele, transpuse pe hârtie, vor fi redate așa cum se suprapun gândurile, iar textura va fi mată sau strălucitoare, așa cum pot fi și gândurile”, explică artistul.
Printre noutățile editoriale se vor număra traduceri în franceză ale unor titluri, precum „Dimitrie Cantemir - Un prince roumain a l'aube des Lumieres europeennes”, de Ștefan Lemny, apărută la editura ICR, romanul „Fem” (editions Non Lieu), de Magda Cârneci, „Un Cioran inedit, purquoi intrigue-t-il?” (editions Fauve), de Mara Magda Maftei, „Pourquoi Hecube” (editions Non Lieu), de Matei Vișniec, „Les annees romantiques” (editions Non Lieu), de Gabriela Adameșteanu, și „L'Empreinte du papillon ou l'improbable idylle entre Capitalisme et Dictature” (editions L'Harmattan), de Marina Anca.
Aproximativ 35 de edituri românești își vor face cunoscute titlurile la stand.
Standul României de la Livre Paris a fost apreciat în 2018 drept cel mai frumos spațiu expozițional, inclus în clasamentul site-ului de cultură actualitte.com. La ediția de anul acesta a Salonului, Standul României are o suprafață de 121 metri pătrați și este realizat de arhitect Andreea Macău, după conceptul propus de Liliana Țuroiu – România „la granița dintre literatură și artă”.
Participarea României la Livre Paris este un prilej de a oferi publicului francez și românilor din Franța noutățile editoriale românești, prezentări de carte, dezbateri. Livre Paris celebrează bogăția și diversitatea patrimoniului literar european, precum și rolul scriitorilor și gânditorilor în construcția unei Europe deschise. Ediția 2019 face excepție de la tradiția salonului de a avea în fiecare an o țară invitată de onoare, pentru a celebra în premieră un continent: Europa.
Salon du Livre, care anul acesta va avea loc la Porte de Versailles, a fost creat în 1981, iar din 2016 a devenit Livre Paris, dedicat profesioniștilor din domeniul editorial: agenți literari, editori, tipografi, producători de carte electronică, distribuitori și vânzători de carte din Franța și din circa 100 de țări, care însumează 1.200 de expozanți și 35.000 de autori, dar și publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în media franceză și mizând anul acesta pe 180.000 de vizitatori. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile