42% din populația UE cu vârsta între 25 și 34 de ani era absolventă de învățământ universitar, în 2022
Numărul 46-47, 22 nov. - 5 dec. 2023 » Lumea în care trăim
Un procentaj de 42% din populația UE cu vârsta între 25 și 34 de ani era absolventă de învățământ universitar, arată datele publicate luni de Eurostat, citate de Agerpres. Dintre cele 240 de regiuni de dezvoltare din UE, pentru care sunt disponibile date, în anul 2022 erau 72 de regiuni (adică 30% din toate regiunile din UE) unde ponderea tinerilor absolvenți de învățâmânt universitar era mai mare decât obiectivul UE în acest domeniu, de 45%.
Cel mai bine la acest capitol stă regiunea care cuprinde capitala Lituaniei, unde 73,6% din tineri erau absolvenți de învățământ universitar, urmată de alte 11 regiuni unde cel puțin 60% din tineri erau erau absolvenți de învățământ universitar. Printre acestea se regăsesc regiunile din jurul capitalelor Franței, Irlandei, Țărilor de Jos, Poloniei, Ungariei, Suediei, Luxemburgului și Danemarcei. Eurostat precizează că multe dintre aceste regiuni atrag oameni înalt calificați, cel mai probabil datorită diferitelor oportunități educaționale, de angajare și de stil de viață pe care le oferă.
La polul opus sunt 17 regiuni unde mai puțin de un sfert dintre tinerii cu vârsta între 25 și 34 de ani erau absolvenți de învățământ universitar în 2022. Printre acestea se regăsesc șapte din cele opt regiuni din România (excepția fiind regiunea București-Ilfov), trei regiuni din Ungaria, două regiuni din Bulgaria, o regiune din Cehia, trei regiuni din sudul Italiei și regiunea Guyane (Franța). Potrivit Eurostat, unele din aceste regiuni sunt caracterizate drept regiuni rurale/izolate cu un nivel redus de oportunități de angajare pentru persoanele cu înaltă calificare. Potrivit datelor Eurostat, pe ultimele locuri în UE se află două regiuni din România, Sud-Muntenia și Sud-Est, unde ponderea tinerilor absolvenți de învățământ universitar era de 16%, respectiv 17%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile