45 de milioane de euro pentru proiectul de Cloud Guvernamental. Acesta va conduce la reduceri substanțiale ale cheltuielilor în rândul instituțiilor
Numărul 34, 4-10 sept. 2018 » Conectarea la era digitală
Proiectul de Cloud Guvernamental, elaborat de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) împreună cu Ministerul Fondurilor Europene (MFE), urmează să fie implementat ca urmare a aprobării de către Guvern a unui Memorandum în acest sens. Proiectul propune o nouă abordare și o soluție integrată care oferă servicii de tip stocare, procesare și utilizare la distanță de sisteme și aplicații informatice prin Internet, bazându-se pe partajarea resurselor pentru a obține coerență și a genera economii într-o rețea IT&C dezvoltată la nivelul instituțiilor publice. Bugetul alocat proiectului este de 45 milioane euro, iar durata maximă de implementare – 24 de luni de la data semnării contractului de finanțare.
„Sunt încrezător în faptul că viitorul Cloud Guvernamental va fi inima administrației publice, aducând nenumărate avantaje instituțiilor, dintre care amintesc scalabilitatea, flexibilitatea, performanța ridicată, reziliența, siguranța și rentabilitatea în comparație cu sistemele dezvoltate local și insular la nivelul fiecărei entități care lucrează cu și pentru cetățeni. Mai mult, cloud-ul va aduce cu sine și reduceri substanțiale ale cheltuielilor în rândul instituțiilor, prin diminuarea costurilor pentru achiziționarea de echipamente și servicii IT în sectorul public, fiind vorba despre partea hardware, software, dar și despre alte operațiuni. Nu trebuie neglijat nici faptul că, odată cu implementarea acestui proiect, nu va mai exista povara asigurării mentenanței sistemelor informatice”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Reamintim că MCSI, prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, și MFE, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate, au lansat, la 25 iulie, apelul aferent Măsurii 2.3.1.- Consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data și Big Data – Secțiunea Cloud computing guvernamental și rețelele sociale în instituțiile publice. Potrivit ministerului de resort, înregistrarea propunerilor de proiecte urmează să se încheie la 25 martie 2019.
Cererile de finanțare se vor depune prin aplicația electronică MySMIS2014, cu toate anexele solicitate prin Ghidul Solicitantului. Modalitățile de utilizare a aplicației MySMIS2014 sunt publicate pe site-urile 2014.mysmis.ro și www.fonduri-ue.ro.
Pentru vizualizarea Ghidului solicitantului și a anexelor aferente, cei interesați trebuie să acceseze Secțiunea Ghidurile solicitantului/Apeluri deschise. (Al.R.)
Copyright foto: everythingpossible / 123RF Stock Photo
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național