47,7% din numărul total de întreprinderi active în 2018 au avut ca activitate principală serviciile de piață
Numărul 45, 26 nov. - 2 dec. 2019 » Breviar statistic
Numărul total de întreprinderi active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piață) a crescut, în 2018, cu 4,2% faţă de anul anterior, relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, la sfârşitul anului 2018, sectorul industrie însuma 57.756 întreprinderi, respectiv 10,5% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piață). Cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din cadrul sectorului servicii de piață, respectiv 47,7%.
În anul 2018, numărul mediu de salariaţi din totalul întreprinderilor active din domeniul economic a crescut cu 1,0% faţă de anul 2017.
Întreprinderile din serviciile de piață au deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (36,1%), urmate de cele din industrie (33,6%). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 24,0 salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de circa 5,2 salariaţi.
În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (40,1%), întreprinderile din construcţii deţinând numai 5,9%.
Potrivit INS, structura investiţiilor brute în cadrul sectoarelor de activitate economică se prezintă astfel: industrie 38,2%, servicii de piață 32,8%, construcții 14,9%, comerț 14,1%.
Valoarea adăugată brută la costul factorilor a fost obţinută, în 2018, în proporţie de 34,6% în industrie, 7,4% în construcţii, 22,8% în comerţ şi 35,2% în servicii de piață.
Rezultatul brut al exerciţiului a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare de activitate economică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice