60 de milioane de euro de la UE pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța și construcția podului de la Ungheni
Telex » Știri 22 decembrie 2022
Uniunea Europeană a decis să sprijine cu 616 milioane de euro un număr total de 35 de proiecte care vor permite investiții în infrastructuri-cheie care pot fi utilizate atât în scop civil, cât și militar, un lucru important având în vedere agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Cele 35 de proiecte, printre care se numără și două din România, au fost selectate în cadrul celei de-a doua cereri de propuneri incluse în Pachetul de Mobilitate Militară.
"Rezultatele celei de-a doua runde de cereri de propuneri reflectă nevoia ca statele membre să îmbunătățească utilizarea în scop dual a sistemului de transport. A fost o rundă extrem de competitivă cu proiecte câștigătoare din 17 țări. Sunt încântată că unele proiecte din Germania, România și Polonia rezolvă în mod direct îmbunătățirea infrastructurii de-a lungul liniilor de solidaritate", a declarat comisarul european pentru Transport, Adina-Ioana Vălean.
Printre cele 35 de proiecte selectate se numără și modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța, etapa 1 Valu lui Traian, care va beneficia de o finanțare de la UE în valoare de 43,515 milioane de euro precum și designul și construirea podului peste Prut de la Ungheni, care va beneficia de o finanțare de 16,486 milioane de euro.
Contribuția financiară de la UE va lua forma unor granturi directe care vor cofinanța costurile totale ale proiectelor.
După aprobarea de către statele membre a listei proiectelor selectate, la data de 20 decembrie, Comisia Europeană va adopta în scurt timp deciziile de finanțare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național