61% din bugetele gospodăriilor din UE au fost alocate pentru locuință, alimente și transport
Numărul 12, 29 mar.-4 apr. 2023 » Breviar statistic
Datele din cel mai recent Studiu privind bugetul gospodăriilor (HBS) arată că 60,6% din cheltuielile de consum ale gospodăriilor, în 23 de state membre ale UE pentru care sunt disponibile cifrele, au fost în 2020 alocate pentru locuință, apă, electricitate, gaze naturale și alți combustibili (32,7%), alimente și băuturi non-alcoolice (17,1%) și transport (10,8%).
Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres, încă o cincime (20,4%) din bugetele gospodăriilor din UE în 2020 au fost alocate pentru recreere și cultură (6,7%), mobilă și echipamente de casă (4,9%), restaurante și hoteluri (4,8%), îmbrăcăminte și încălțăminte (4%).
Studiul indică diferențe semnificative între statele membre ale UE. Cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze naturale și alți combustibili au reprezentat cea mai ridicată pondere din bugetul gospodăriilor în majoritatea statelor membre UE, variind de la 8,4% în Malta la 49,2% în Ungaria. În România, ponderea este similară cu cea din UE, 32,7%.
Pe locul doi se află cheltuielile pentru alimente și băuturi non-alcoolice, iar în cazul transporturilor, cele mai ridicate ponderi se înregistrează în Danemarca, Germania, Luxemburg, Austria și Slovenia. În România, ponderea este de 5,2%.
Estonia și Malta au tipare diferite, alimentele și băuturile non-alcoolice reprezentând cea mai importantă pondere a cheltuielilor, cu 22,3% și, respectiv, 19,8% din bugetele gospodăriilor. La polul opus, ponderea cheltuielilor pentru alimente și băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum este mai mică de 10% doar în Luxemburg (9,4%). În România, ponderea este de 27,6%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial