611.613 persoane cu restanțe la bănci, în octombrie
Telex » Știri 9 decembrie 2016
Numărul românilor care au restanţe la bănci şi instituţii financiare bancare (IFN) mai mari de 30 de zile a scăzut puternic în octombrie, cu 83.439 faţă de luna septembrie, până la 611.613, nivel minim din iulie 2009, în condiţiile în care băncile au scos în afara bilanţului credite de 1,9 miliarde lei, potrivit datelor Biroului de Credit, publicate de Banca Naţională a României (BNR). În septembrie erau înregistraţi 695.052 restanţieri la bănci, după ce în luna precedentă erau peste 750.000 de restanţieri. Recordul din acest an a fost înregistrat în luna iunie, când, potrivit datelor BNR, 754.228 de debitori aveau 1.021.006 restanţe la bănci şi IFN-uri.
Potrivit datelor Biroului de Cedit, citate de BNR în cel mai recent raport lunar, datoriile totale ale debitorilor au scăzut cu 3,5% în octombrie, la 8,5 miliarde lei, după o scădere de 19% în septembrie. Raportat la luna septembrie, valoarea restanţelor a scăzut doar la creditele în lei, în timp la la creditele în valută, restanţele au crescut uşor. Astfel, valoarea restanţelor în lei s-a diminuat de la 3,2 miliarde lei în septembrie până la 2,9 miliarde lei în august.
În ceea ce priveşte restanţele înregistrate în euro, valoarea acestora a urcat în octombrie la 4,04 miliarde lei, de la 4,02 miliarde lei în septembrie. Creşterea a provenit integral din devalorizarea leului în raport cu euro, cu 0,9% în octombrie faţă de septembrie. Şi restanţele înregistrate la creditele în franci elveţieni au urcat în octombrie până la 1,54 miliarde lei, de la 1,51 miliarde lei în luna precedentă. Ca şi în lunile anterioare, restanţele cele mai mari au o întârziere de peste 90 de zile, cu o valoare totală de 4,6 miliarde lei, faţă de 4,9 miliarde lei în septembrie.
În luna octombrie, la Biroul de Credit au raportat informaţii 31 de bănci şi 28 de IFN-uri, cu două IFN-uri în plus faţă de septembrie.
(Sursa: News.ro)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial