65 de start-up-uri și IMM-uri din UE vor primi finanțare de 363 milioane euro pentru inovații revoluționare
Numărul 39, 20-26 oct. 2021 » Roza vânturilor
Consiliul European pentru Inovare al Comisiei Europene a selectat 65 de startup-uri și IMM-uri inovatoare pentru a primi finanțare în valoare de 363 de milioane euro pentru inovații revoluționare, a anunțat Executivul comunitar, într-un comunicat. „Fiecare întreprindere va primi o combinație de finanțare prin granturi și investiții de capital de până la 17 milioane euro pentru a-și dezvolta și aplica la scară largă inovațiile revoluționare în domeniul asistenței medicale, al tehnologiilor digitale, al energiei, al biotehnologiei, al spațiului, precum și în alte domenii. Aceasta este prima serie de întreprinderi care vor fi finanțate în cadrul instrumentului Accelerator al Consiliului European pentru Inovare (CEI), în prezent pe deplin funcțional”, se menționează în comunicat.
Întreprinderile au fost selectate în urma unui nou proces în două etape, introdus în cadrul programului Orizont Europa. Cererile sunt evaluate în mod riguros de experți externi, această evaluare fiind urmată de un interviu cu un juriu format din investitori și antreprenori cu experiență. Printre întreprinderile selectate se numără: ♦ Sensius BV (Țările de Jos), care a dezvoltat un sistem de termoterapie pentru tratarea cancerului de cap și gât fără efecte secundare negative; ♦ Alice & Bob (Franța), care a inventat un nou tip de hardware cuantic cu autocorectare pentru a construi primele calculatoare cuantice comerciale cu toleranță la erori din lume; ♦ UAB INOVATYVI MEDICINA (Lituania), care a dezvoltat un sistem robotic inteligent, senzorial, operat de la distanță, care permite efectuarea unei proceduri endovasculare fără expunere la raze X nocive; ♦ Bluegrove AS (Norvegia), care a introdus cea mai avansată soluție de monitorizare și predicție a calității vieții somonului, contribuind la calitatea vieții peștilor.
Cele 65 de întreprinderi câștigătoare sunt stabilite în 16 țări. Cererea de investiții de capital prin intermediul noului Fond al CEI a fost deosebit de ridicată (60 din cele 65 de întreprinderi). Aceasta înseamnă că se preconizează că 227 milioane euro din totalul de 363 milioane euro vor fi sub formă de investiții.
Instrumentul Accelerator al CEI le oferă startup-urilor și IMM-urilor granturi în valoare de până la 2,5 milioane euro, combinate cu investiții de capital prin intermediul Fondului CEI care variază între 0,5 și 15 milioane euro. Pe lângă sprijinul financiar, toate proiectele beneficiază de o serie de servicii de accelerare a dezvoltării de întreprinderi, care oferă acces la expertiză, societăți și investitori de prim-plan și la actori importanți din cadrul ecosistemului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial