700.000 de locuri de muncă înființate la nivel mondial în sectorul energiilor regenerabile, în ultimul an
Numărul 38, 28 sep. - 4 oct. 2022 » Lumea în care trăim
Dezvoltarea diferitelor tipuri de energie regenerabilă a permis crearea a 700.000 de locuri de muncă la nivel mondial în ultimul an, în pofida efectelor persistente ale pandemiei COVID-19 și a agravării crizei energetice, arată un raport publicat de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), transmite AFP, preluată de Agerpres. În total, numărul de locuri de muncă existente la nivel mondial în domeniul energiilor regenerabile (fotovoltaică, eoliană, hidroelectrică, biocarburanți, biogaz și geotermală) a ajuns la 12,7 milioane în 2021, de la 7,28 milioane în 2012 și 12 milioane în 2020, iar două treimi din toate aceste locuri de muncă sunt în Asia.
„În pofida a numeroase provocări, locurile de muncă în domeniul energiilor regenerabile rămân reziliente și s-au dovedit a fi un motor de creare de locuri de muncă. Sfatul meu către guvernele din întreaga lume este să urmeze politici industriale care încurajează expansiunea de locuri de muncă în domeniul energiilor regenerabile”, a declarat directorul general de la IRENA, Francesco La Camera.
Potrivit studiului, China este responsabilă pentru 42% din numărul total de locuri de muncă din sectorul energiilor regenerabile, urmată de Uniunea Europeană și Brazilia, cu câte 10% fiecare, și SUA și India, cu 7% fiecare.
Raportul scoate în evidență și o serie de evoluții regionale și naționale interesante. Principalul sector în expansiune este cel al energiei fotovoltaice, care asigură locuri de muncă pentru 4,3 milioane de persoane la nivel mondial. Pe acest segment, aproape toți (96%) producătorii de panouri solare își au sediul în China, unde beneficiază de un sprijin guvernamental important.
Sectorul bio-carburanților angajează 2,4 milioane de persoane în întreaga lume, dintre care majoritatea în complexe agro-industriale, iar cel al hidroelectricității alte 2,35 milioane de persoane.
Energia eoliană are 1,37 milioane de angajați la nivel mondial, atât pentru fabricarea turbinelor, cât și pentru exploatarea parcurilor eoliene. Capacitățile mondiale de producție în acest segment au crescut anul trecut cu 93 de GW, arată raportul realizat de IRENA în colaborare cu Organizația Mondială a Muncii.
Exploatarea biomasei solide asigură locuri de muncă pentru 716.000 de persoane, biogazul pentru 307.000 de persoane, iar energia geotermală pentru 196.000 de persoane.
IRENA mizează pe creșterea în continuare a numărului salariaților din sectorul energiilor regenerabile, până la un total de 38,2 milioane în 2030, pe măsură ce vor crește investițiile în eficiența energetică, vehicule electrice sau hidrogen.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național