71 de milioane de lei pentru susținerea internaționalizării IMM-urilor
Numărul 28-29, 25 iulie - 7 august 2017 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Accesul pe piața externă al IMM-urilor va fi susținut de la bugetul de stat cu suma de 71 de milioane de lei, pentru perioada 2017-2020, potrivit unui act normativ aprobat de Guvern. Astfel, Executivul a adoptat normele metodologice de aplicare a Programului de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, prin care se reglementează modul de instituire a respectivei scheme de ajutor de minimis.
Potrivit actului normativ, alocația financiară nerambursabilă este de maximum 50.000 lei/beneficiar, reprezentând cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile.
- participări individuale la târguri și expoziții internaționale, organizate în străinătate, cu stand propriu, altele decât cele organizate în baza OUG nr. 56/2016 privind aprobarea Sistemului de susținere și promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat și în baza HG nr. 296/2007 privind aprobarea Mecanismelor de derulare a acțiunilor din Programul de promovare a exportului;
- participări individuale la misiuni economice organizate în străinătate, altele decât cele organizate în baza OUG nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susținere și promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat și în baza HG nr. 296/2007;
- crearea identității vizuale a unei IMM (marcă, siglă, slogan);
- realizarea unui site pe internet/aplicație pentru mobil, pentru prezentarea activității solicitantului și a produselor promovate, în limba română și limba engleză/altă limbă de circulație internațională;
- participări ale angajaților la cursuri de pregătire, în țară și/sau în străinătate, în domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi piețe;
- analize și studii de piață;
- alte tipuri de activități de promovare și susținere a internaționalizării.
Completarea cererii tip pentru înscriere în program, în vederea obținerii finanțării, se face online pe site-ul www.aippimm.ro.
Data de la care este activă înscrierea online se comunică pe site-ul instituției cu cel puțin 5 zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu-zis.
Verificarea documentelor depuse și a cererii pentru înscrierea în program online se face în maximum 15 zile lucrătoare, după încheierea sesiunii de înscriere.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, acordarea finanțării se realizează în baza criteriului „primul venit – primul servit”, în limita bugetului.
Beneficiarii alocațiilor financiare nerambursabile au obligația de a raporta efectele participării la program către minister, pentru o perioadă de doi ani, începând cu anul următor acordării alocației financiare nerambursabile.
(Copyright foto: dotshock / 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice