7.500 de vehicule electrice sunt în circulație în România
Telex » Știri 7 septembrie 2021
Peste 330 de autoturisme electrice noi au fost înmatriculate în România, în luna iulie, iar cifrele la nivel național arată că sunt în circulație aproximativ 7.500 de vehicule electrice, relatează Agerpres. Potrivit unui sondaj realizat de E.ON și Kantar Emnid în Germania și alte 12 țări europene, majoritatea europenilor cred în revoluția electromobilității. Aproximativ 70% dintre europeni sunt convinși că sistemele de propulsie alternative vor domina motoarele cu ardere până în 2030, în timp ce germanii sunt ceva mai sceptici decât majoritatea vecinilor europeni și doar șase din zece cred că vehiculele electrice vor domina drumurile.
În timp ce numărul de mașini electrice care rulează pe șosele este în creștere, și interesul pentru cumpărarea uneia crește, de asemenea. Aproximativ 45% dintre germanii care intenționează să cumpere o mașină preferă una hibridă, electrică sau alimentată cu hidrogen. Astfel, disponibilitatea de a cumpăra o mașină electrică s-a triplat în Germania începând cu anul 2019.
„Cu toate acestea, interesul pentru mașinile electrice este cel mai mare în Italia. Aici, 66% ar dori să conducă următoarea mașină cu alimentare electrică”, mai arată cercetarea.
Și în România statisticile arată o creștere semnificativă de la an la an a numărului de autovehicule electrice vândute, ceea ce indică o orientare clară către unul dintre cele mai nepoluante și sustenabile mijloace de transport, la fel cum se întâmplă în lumea întreagă. Numai în luna iulie a.c. au fost înmatriculate peste 330 de autoturisme electrice noi în țara noastră, iar cifrele la nivel național arată că sunt în circulație aproximativ 7.500 de vehicule electrice, relevă rezultatele sondajului.
Pe de altă parte, cercetarea mai arată că europenii „sunt în mare parte de acord cu privire la motivele pentru care încă se pronunță împotriva achiziționării unei mașini electrice”.
„Pe primul loc este prețul, urmat de numărul de stații de încărcare. În Germania, situația este diferită: aici, în principal, tipurile de baterii descurajează potențialii clienți să cumpere o mașină electrică. Pe de altă parte, prețul este doar al treilea factor în ordinea importanței de care se ține cont la alegerea unui vehicul”, susțin autorii sondajului.
În ceea ce privește diferitele sisteme de acționare, aproximativ o treime dintre europeni consideră că vehiculele 100% electrice vor domina șoselele în 2030. În schimb, 27% văd mașinile hibride în frunte. Cu toate acestea, comparând câteva țări, există un dezacord: în timp ce mai mult de jumătate dintre francezi și români cred în mașinile 100% electrice, doar aproape un sfert dintre germani le împărtășesc opinia.
Totodată, locuitorii din Republica Cehă, Danemarca, Polonia și Italia este foarte probabil să susțină tehnologiile hibride.
Potrivit cercetării, cu cât se realizează mai multe progrese în ceea ce privește infrastructura de încărcare, diversitatea modelelor, gama și prețul, cu atât devine mai atractivă trecerea la mobilitatea electrică.
Infrastructura de încărcare publică din Germania își aduce deja contribuția. În prezent, există în jur de 50.000 de puncte de încărcare disponibile la nivel național.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial