9,7 milioane euro din fonduri europene pentru integrarea tinerilor pe piața muncii
Numărul 6, 20-26 feb. 2018 » Fonduri europene
Ministrul Fondurilor Europene și președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) au semnat contractele de finanțare pentru trei proiecte care vizează integrarea tinerilor șomeri pe piața muncii. Acestea au o valoare totală de aproximativ 9,7 milioane euro și sunt finanțate prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 (POCU). Pentru regiunea București-Ilfov, contractul de finanțare are o valoare de 1,3 milioane euro, iar pentru celelalte regiuni de dezvoltare valoarea este de 8,4 milioane euro.
- angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază de 1.125 lei/lună/ucenic, în perioada de derulare a contractului (12 luni, 24 luni, 36 luni, în funcție de nivelul de calificare al programului);
- angajatorul care încheie un contract de stagiu beneficiază de 1.350 lei/lună, în perioada derulării contractului de stagiu (6 luni).
Solicitările de sprijin financiar se pot depune la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din regiunile eligibile: Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Vest Oltenia și București-Ilfov.
Cel de-a treilea proiect, având o valoare de 460.000 euro, vizează activarea tinerilor NEETs (Not in Education, Employment or Training /care nu sunt înscriși într-un program de educație, ocupare sau formare profesională). „Concret, prin acordarea unei prime de activare, se urmărește stimularea ocupării în rândul tinerilor. Astfel, un tânăr domiciliat/cu reședința într-una dintre regiunile Centru, Sud-Est și Sud Muntenia, înregistrat la AJOFM și care se angajează pentru o perioadă mai lungă de 3 luni (după data înregistrării sale la AJOFM), beneficiază de 500 lei net (prima de activare/ se acordă o singură dată)”, precizează Ministerul Fondurilor Europene.
Președintele ANOFM, Cristiana Barbu, a subliniat importanța implementării proiectelor, arătând că acestea vin atât în sprijinul tinerilor, dar și al angajatorilor care au nevoie de forță de muncă.
Proiectele descrise fac parte din Programul România angajează, destinat șomerilor, în special tinerilor NEETs și urmărește creșterea ocupării forței de muncă.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice