A fost adoptat Planul de acțiune pentru Strategia națională privind economia circulară
Telex » Știri 6 octombrie 2023
Executivul a adoptat Planul de acțiune pentru Strategia națională privind economia circulară, îndeplinind, astfel, unul dintre jaloanele Reformei privind gestionarea deșeurilor, aferentă Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, „Planul de acțiune pentru Strategia națională privind economia circulară prezintă viziunea și acțiunile concrete pe termen scurt, mediu și lung (2032), rolul entităților publice, private și publicului larg, precum și gradul de implicare a acestora pe parcursul implementării și permite Guvernului României, prin Comitetul de coordonare pentru economia circulară a României, să inițieze măsuri coerente în timp pentru a dezvolta buna guvernanță și pentru a întări bazele economiei circulare“.
„Îndeplinirea obligațiilor asumate prin PNRR nu reprezintă decât începutul pentru transformările pe care trebuie să le facem pentru a trece de la paradigma economiei liniare la un model circular. De aceea, am înființat o structură de guvernanță care să definească în mod clar rolurile și responsabilitățile instituțiilor și să ducă la bun sfârșit implementarea celor 52 de acțiuni. Tranziția către economie circulară este de importanță strategică, întrucât, pe lângă o diminuare a deșeurilor, scade presiunea asupra resurselor naturale, încurajează investiția în tehnologii inovatoare și poate contribui la crearea de noi locuri de muncă“, a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.
Strategia națională privind economia circulară identifică șapte sectoare economice pentru care se vizează exploatarea potențialului maxim al economiei circulare: ▪ agricultură și silvicultură; ▪ industria automotive; ▪ construcții; ▪ alimente și băuturi; ▪ ambalaje (sticla, hârtia și materialele plastice etc.); ▪ textile; ▪ echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori.
Acestor sectoare economice li se adaugă și sectoarele deșeuri și apă, respectiv un domeniu transversal dedicat activităților de sprijinire a măsurilor în domeniul economiei circulare (de exemplu, promovarea consumului responsabil și a educației de mediu; dezvoltarea unei platforme digitale pentru a urmări și comunica în privința implementării acțiunilor de economie circulară, a indicatorilor de performanță și a altor informații relevante).
Elaborarea PAEC de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, respectiv Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului s-a realizat în cadrul unui proiect finanțat prin Instrumentul de Suport Tehnic gestionat de Direcția Generală Sprijin pentru Reforme Structurale a Comisiei Europene - DG REFORM.
Planul de acțiune pentru Strategia națională privind economia circulară poate fi consultat AICI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane