A fost adoptat proiectul de lege privind brevetul european
Telex » Știri 17 noiembrie 2023
Executivul a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului privind Curtea unică în materie de brevete, deschis spre semnare și semnat de România la Bruxelles, la 19 februarie 2013, demers important îndeosebi pentru mediul de afaceri. „Astfel, România participă la un sistem de brevete care implică o reducere semnificativă a taxelor de brevetare la nivel european și asigură protecția drepturilor rezultate din brevet în cadrul noului sistem jurisdicțional”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.
Avantajele pentru mediul de afaceri sunt următoarele: ▪ este eliberat un brevet european cu efect unitar, care va acoperi teritoriul tuturor statelor membre (nu mai e necesar să se solicite protecție pentru fiecare stat membru în parte, separat); ▪ când se încalcă un brevet european pe teritoriul mai multor state membre, acțiunea se depune la una dintre diviziile curții unice în materie de brevete (nu se mai depune acțiune în fiecare stat membru separat).
Potrivit reprezentanților Executivului, sunt importante beneficii economice pentru România: promovarea inovației naționale (în special de către întreprinderile mici și mijlocii, institutele de cercetare și universitățile Românești), o protecție sporită prin brevetul european pentru investitorii români, condiții pentru dezvoltarea cadrului inovării în România, facilitarea comerțului.
Conform celor mai recente date statistice, în anul 2021, pe teritoriul României erau în vigoare 25.346 de brevete europene.
Instituțiile responsabile pentru monitorizarea implementării acordului sunt Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Justiției, care asigură și contribuțiile financiare din partea României. Contribuția fiecărui stat se calculează în funcție de numărul de brevete europene care produc efecte pe teritoriul respectivului stat, precum și a numărului de cauze privind aceste brevete în cei trei ani care preced intrarea în vigoare a acordului.
Acordul instituie un nou sistem jurisdicțional specializat – o Curte unică în materia brevetelor europene, comună tuturor statelor contractante, alcătuită dintr-un Tribunal de Primă Instanță, o Curte de apel și o grefă comună.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane