A fost aprobat programul de iarnă în sistemul energetic
Telex » Știri 3 octombrie, 9:00
Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, programul de iarnă în sectorul energetic, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, precizând că au fost analizate atât un scenariu pesimist, cât și unul moderat, iar România stă bine. „Am aprobat în ședința de Guvern programul de iarnă. Este un pas pe care îl facem în fiecare an. L-am făcut din timp. Noi, dacă vă amintiți, încă de acum o lună ne-am văzut în Comandamentul energetic pentru iarnă, pe principiul: trebuie să ne facem sanie vara. Era o zi cu temperaturi de peste 30 de grade și am vrut să pregătim aceste lucruri din timp. Vreau să vă dau o perspectivă asupra situației Sistemului Energetic Național. Stăm bine. Avem un grad de umplere în lacurile energetice de 74%, acoperitor pentru ceea ce urmează în sezonul rece, chiar dacă vor fi luni mai secetoase. Până acum, septembrie a depășit așteptările. A plouat destul de mult. Cu 74% intrând în sezonul rece, suntem în regulă”, a explicat ministrul la briefingul de la finalul ședinței de Guvern.
În ceea ce privește stocurile de gaze, Burduja a subliniat că România și-a îndeplinit obligația în fața Comisiei Europene cu 70 de zile înainte de termen, în prezent gradul de umplere în depozitele de gaze fiind de peste 100%.
„Da, se face un supraplin. Este o rezervă tehnică. Pentru români e simplu de înțeles dacă ne gândim că atunci când mergem la stația PECO și umplem dincolo de sau până la bușon, după ce se face click. Și atunci, avem astăzi undeva la 101,43% gradul de umplere. 3,2 miliarde normal metri cubi înmagazinați. Așadar, și din perspectiva stocului de gaze, pregătirile sunt în bună regulă”, a punctat el.
Referitor la stocurile de cărbune, ministrul a semnalat că există un stoc de 397.400 tone în centralele Complexului Energetic Oltenia și încă 117.000 tone în cariere, respectiv un total de 536.400 tone, un nivel ușor mai mare decât cel de anul trecut. De asemenea, la Complexul Energetic Valea Jiului, la Paroșeni, stocul este de aproape 30.000 tone de huilă, față de anul trecut creșterea fiind semnificativă. Și la Electrocentrale Craiova, un CET important, care funcționează în continuare pe lignit exploatat în carierele de la Complexul Energetic Oltenia, există un stoc de 87.600 tone, un nivel satisfăcător pentru pregătirea sezonului rece.
„Împreună cu Dispecerul Energetic Național am analizat scenariile pentru iarna aceasta. Am luat în calcul și un scenariu pesimist și un scenariu moderat. În ambele scenarii, România va fi în siguranță. Deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta. Și, datorită eforturilor pe care Guvernul le-a făcut și le face, nu vor tremura nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi au rămas și rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin compensarea-plafonarea”, a mai spus ministrul Energiei.
Pe de altă parte, el a semnalat și că avem o capacitate de interconexiune foarte bună, inclusiv raportat la alte țări din regiune.
„La un vârf de consum maxim prognozat de 9.500 de megawați în scenariu pesimist și de 9.000 de megawați în scenariu moderat, mai ales seara se întâmplă asta, când nu beneficiem de producția din parcurile solare, în ambele scenarii, și în cel moderat și în cel pesimist, anticipăm că pe energie electrică cel mai probabil va trebui să apelăm la importuri, așa cum s-a mai întâmplat anul acesta. Și probabil vă veți întreba de ce? Păi sunt două cauze principale. Prima este una sistemică. România n-a investit timp de decenii în producția de energie electrică. S-au pus în funcțiune foarte puține capacități noi, față de 1989 capacități de producție în bandă au scăzut la jumătate”, a menționat Sebastian Burduja.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național