A fost aprobat Programul național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale
Telex » Știri 31 mai 2024
Executivul a adoptat, prin OUG, Programul național pentru transformarea digitală a autorităților publice locale, program derulat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și a cărui valoare este, în perioada 2024-2025, de 200 milioane lei. Sumele necesare implementării Programului și evaluării și monitorizării proiectelor ce se depun în cadrul acestuia se asigură anual de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, prin Program vor fi finanțate proiecte care nu sunt incluse la finanțare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României ori prin alte programe naționale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituții de credit sau instituții financiare interne sau internaționale.
Valoarea programului derulat de MCID este de 50 milioane lei în anul 2024, suma urmând a fi suplimentată până la o valoare totală de 200 milioane lei în anul 2025.
Conform unui comunicat al MCID, fondurile vor fi folosite pentru: ● interconectarea sistemelor informatice ale autorităților locale cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român; ● adaptarea sau reconstrucția site-ului primăriei, odată cu integrarea platformei online de plăți; ● achiziționarea de soluții de securitate cibernetică pentru infrastructura digitală a autorității locale; ● achiziția de servicii de interoperabilitate a infrastructurii IT locale cu bazele de date naționale în vederea debirocratizării și eficientizării administrației publice locale, conform Legii Interoperabilității; ● achiziția de echipamente pentru infrastructura IT pentru creșterea capacității administrative a primăriilor și consiliilor județene.
„Prin aceste fonduri guvernamentale, aducem beneficiile transformării digitale în administrația locală, în instituțiile cu care românii interacționează cel mai des. În primul rând, ne asigurăm că platformele informatice ale ministerelor, consiliilor județene și ale primăriilor vor vorbi aceeași limbă și vor face schimb de date automat. Acest limbaj digital comun al sistemelor informatice înseamnă zero drumuri inutile, zero cozi la ghișee, zero dosare cu șină. Construim prin acești bani și interfețe standardizate de dialog cu cetățeanul, site-uri care să fie simple și accesibile prin câteva clickuri, așa încât românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice. O altă componentă a acestei finanțări o reprezintă creșterea siguranței cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile