A fost aprobată constituirea Consiliului de Etică și Management Universitar
Numărul 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017 » Direct de la sursă
Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, a aprobat, prin ordin, constituirea Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) și Regulamentul de organizare și funcționare aferent acestui organism consultativ al MENCS. „Misiunea Consiliului este dezvoltarea culturii etice și a integrității în universitățile din România. În acest sens, CEMU va determina și sprijini universitățile să pună în practică, în mod organizat, transparent și eficient, politicile de etică și integritate universitară, în conformitate cu prevederile legislației în domeniu”, precizează MENCS, într-un comunicat.
CEMU se pronunță asupra litigiilor de etică universitară și analizează cazurile referitoare la abateri de la normele de etică și management universitar, în urma sesizărilor făcute de persoane fizice/juridice sau prin autosesizare, după ce subiectul lor a fost analizat în cadrul facultății/universității. Termenul de investigare a sesizărilor este de trei luni de la data înregistrării acestora.
Consiliul de Etică și Management Universitar are 11 membri desemnați autonom de Consiliul Național al Rectorilor, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, Consiliul Național al Cercetării Științifice, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor ş̦i Certificatelor Universitare și de federațiile naționale studențești. Cu excepția reprezentantului organizațiilor studențești, membrii CEMU trebuie să fie cadre didactice și cercetători, având cel puțin titlul de conferențiar sau cercetător științific II ori titluri echivalente obținute în străinătate. Mandatul membrilor este de patru ani, indiferent de eventuale întreruperi. Ulterior constituirii, Consiliul își va alege președintele și vicepreședintele și va numi un secretar general.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național