A fost aprobată înființarea structurilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate
Numărul 43, 6-12 nov. 2018 » Curier legislativ
Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de hotărâre care prevede înființarea structurilor teritoriale județene ale Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).
„Cele 41 de structuri se vor organiza la nivel de servicii fără personalitate juridică și vor avea rol de administrare a ariilor naturale protejate. Astfel, de la data înființării structurilor teritoriale ale ANANP, atribuțiile custozilor ariilor naturale protejate vor fi preluate de către acestea. În România există 1.572 de arii naturale protejate (peste 23% din suprafața țării), din care 1.066 arii naturale protejate ce necesită custodie. În prezent, ariile naturale protejate care nu necesită structuri de administrare sunt atribuite în custodie unui număr de 142 de entități pentru un număr de 260 custodii (ONG-uri, societăți comerciale, instituții de învățământ, cercetare etc.)”, precizează reprezentanții Ministerului Mediului.
„Până în acest an, România era singura țară din Europa care își administra ariile protejate prin intermediul unor entități neguvernamentale și nu așa cum este normal, printr-o autoritate a statului. Prin înființarea structurilor teritoriale ale ANANP vom pune practic ordine în acest sistem și ne vom asigura că statul român, prin instituțiile sale, își asumă aplicarea unitară a legislației de mediu pe întreg teritoriul României. Astfel, vor dispărea toate sincopele, cazurile de proiecte blocate, de avize eliberate cu întârziere, de avize neconforme cu legislația în vigoare, sau de interpretări excesive și neunitare ale legislației”, a declarat Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului.
Noile structuri teritoriale din cadrul ANANP vor avea atribuții și în ceea ce privește refacerea a peste 2.000 ha de ecosisteme degradate si îmbunătățirea stadiului de conservare a 60.000 ha teren aflat în arii naturale protejate, în acest scop existând linii de finanțare din fonduri europene prin intermediul POIM și POCA. „Pentru atingerea acestor obiective, structurile teritoriale vor avea capacitatea administrativă de elaborare și management al proiectelor și vor încheia parteneriate cu alte autorități, instituții și ONG-uri, astfel încât administrarea ariilor naturale protejate să fie cât mai eficientă”, menționează Ministerul Mediului, într-un comunicat.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național