A fost aprobată procedura de implementare a Programului Investalim
Telex » Știri 15 septembrie 2023
Executivul a aprobat procedura de implementare a Programului Investalim prin care se stabilesc regulile generale aplicabile întreprinderilor care solicită ajutor de stat în baza Programului prevăzut de OUG nr.65/2023 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare Investalim aferent perioadei 2023-2026.
Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în cadrul procedurii sunt detaliate modalitatea de acordare a ajutorului de stat, condițiile generale privind plata ajutorului, respectiv indicatorii cantitativi și calificativi ai investiției, criteriile de stabilire a punctajului pentru întreprinderile solicitante, precum și regulile privind menținerea investiției finanțate. "Prin programul Investalim creștem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare, astfel încât să nu mai exportăm materie primă și să importăm apoi produsele alimentare procesate în afara țării. Este o măsură menită să crească siguranța alimentară a țării și să sprijine fermierii români", a declarat ministrul de resort Florin Barbu.
Intensitățile maxime ale ajutorului, atât pentru întreprinderile mari, cât și pentru întreprinderile mici și mijlocii, se stabilesc conform prevederilor Anexei proiectului de act normativ și nu pot depăși 70% din costurile eligibile ale proiectului de investiție.
Prin OUG nr. 65/2023 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare Investalim aferent perioadei 2023-2026, a fost instituită o schemă de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională pentru înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară, asigurându-se, în principal, următoarele: a) reducerea deficitului comercial al sectorului agroalimentar prin realizarea unei producții interne de bunuri alimentare competitivă pe piața internă și externă; b) stimularea investițiilor în județele cu resurse agricole sau în județele mai puțin dezvoltate; c) susținerea modernizării tehnologice a capacităților de producție existente, pentru a se preveni închiderea acestora; d) asigurarea unui consum sănătos pentru populație, cu bunuri alimentare de calitate.
Programul Investalim va fi derulat de MADR, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Bugetul maxim al Programului pentru perioada 2023 - 2026 este de aproximativ 600 milioane euro (590 milioane euro), respectiv echivalentul a aproximativ 148 milioane euro anual (147,5 milioane euro). Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unități noi, extinderea capacității unei unități existente, diversificarea producției prin fabricarea unor produse noi. Prin această schemă vor fi construite unități de procesare în următoarele domenii: ▪ Prelucrarea și conservarea cărnii; ▪ Industria peștelui; ▪ Industria cartofilor; ▪ Domeniul sucurilor din fructe și legume; ▪ Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor; ▪ Fabricarea uleiurilor și grăsimilor; ▪ Fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor; ▪ Fabricarea produselor de morărit; ▪ Fabricarea pâinii; ▪ Fabricarea zahărului.
Investițiile realizate în cadrul Programului Investalim trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii principale: a) să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2.500.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 500.000 euro; b) să demonstreze eficiența economică și viabilitatea pe toată durata implementării investiției și încă 5 ani de la data finalizării acesteia; c) să îndeplinească indicatori cantitativi și calitativi stabiliți; d) să genereze contribuții la dezvoltarea regională, prin plata de taxe și impozite la bugetul consolidat al statului și la bugetele locale, pentru perioada implementării investiției și încă 5 ani de la data finalizării acesteia; e) să genereze un efect multiplicator cuantificabil în economie prin atragerea altor investiții conexe și dezvoltarea furnizorilor locali de produse și servicii. Întreprinderea are obligația de a menține în stare de funcționare investiția inițială realizată, pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data finalizării acesteia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane