A fost aprobată Strategia Industrială a României 2024 – 2030
Telex » Știri astăzi, 9:08
Guvernul a adoptat, prin HG, Strategia Industrială a României pentru perioada 2024 – 2030, document care definește viziunea națională asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european și internațional. Totodată, fundamentează intervențiile de sprijin pentru sectorul industrial ca urmare a procesului de adaptare a acestuia la tranziția verde și digitală. „În contextul asumării de către România a procesului de decarbonizare a industriei, acest document strategic evidențiază obiectivul de neutralitate climatică și competitivitate și se fundamentează pe Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050“, se menționează într-un comunicat al Executivului.
Plecând de la aceste elemente, Strategia Industrială a României conține măsuri de intervenție publică pentru susținerea sectorului industrial pe un orizont de șase ani, ținând cont de situația geostrategică și de procesul de tranziție verde și digitală.
Planul de acțiune al Strategiei include priorități și acțiuni care să răspundă schimbărilor structurale la nivel industrial din domenii precum: tehnologii avansate, inteligență artificială, industrie 4.0, tendințe cu impact semnificativ asupra ratei de ocupare și de pregătire a forței de muncă.
Inițiator al actului normativ, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va ghida transformarea industrială a României printr-un proces de retehnologizare, adaptat la procesele de digitalizare și de tranziție la o economie verde și sustenabilă.
Obiectivele generale ale Strategiei sunt: ▪ modernizarea industriei, prin tehnologizare avansată, promovarea inovației sustenabile și trecerea la economia circulară; ▪ consolidarea poziției României pe piața internațională, punând accent pe creșterea exporturilor industriale și a rezilienței lanțurilor de aprovizionare; ▪ sprijinirea creării de locuri de muncă de înaltă calitate și calificarea forței de muncă, precum și atragerea de investiții în sectoare cu valoare adăugată ridicată; ▪ facilitarea accesului la finanțare pentru companiile din sectorul industrial; ▪ sprijinirea și consolidarea potențialului competitiv al sectoarelor industriale energo-intensive; ▪ consolidarea și modernizarea cadrului de politici de sprijin pentru dezvoltarea sectorului industrial.
Strategia Industrială a României oferă cadrul pentru lansarea unor scheme naționale de ajutor de stat, în completarea cadrului de asistență financiară nerambursabilă prin fonduri structurale și PNRR, focalizate pe sprijinirea întreprinderilor industriale în susținerea acestora de tranziție verde și digitală.
Pentru susținerea competitivității industriei, Strategia menționează posibile surse de finanțare, respectiv: europeană nerambursabilă, rambursabilă și de la bugetul de stat.
Documentul a fost eliberat și prin contribuțiile aduse de reprezentanții organizațiilor și asociațiilor din industrie care au participat la sesiunile de consultări.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național