A fost aprobată Strategia națională pentru formarea adulților în perioada 2024-2027
Telex » Știri 3 ianuarie 2024
Executivul a aprobat, prin HG, Strategia națională pentru formarea adulților în perioada 2024-2027, act normativ vizează creșterea participării adulților la procesul de învățare pe tot parcursul vieții și îmbunătățirea calității educației și formării lor profesionale prin dezvoltarea competențelor-cheie, astfel încât, până la sfârșitul anului 2027, rata de participare să crească la 12%, față de 5,9%, cât este în prezent. Rata de participare medie la nivelul UE este de 11,9%.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, nivelul scăzut de participare la învățare în rândul adulților a condus la deficite persistente de competențe, ceea ce împiedică dezvoltarea economică și îngreunează adaptarea României la o piață a forței de muncă aflată în schimbare rapidă în era digitală. Pentru realizarea celor cinci obiective specifice și a direcțiilor de acțiune, Strategia națională pentru formarea adulților 2024-2027 propune un plan de acțiune multianual, precum și crearea unui cadru instituțional care să asigure accesul tuturor adulților la programe de formare prin care să dobândească competențe-cheie profesionale și să le utilizeze pentru a-și atinge aspirațiile de dezvoltare personală și profesională printr-un sistem echitabil și incluziv de învățare pe tot parcursul vieții.
Grupul-țintă este format din persoanele de vârstă activă, care pot stabili raporturi de muncă și pot participa la programe de formare profesională, în condițiile legii. Intrarea în vigoare a Strategiei va contribui la îmbunătățirea abilităților, însușirea de noi cunoștințe, precum și la diversificarea competențelor adulților, astfel încât aceștia să rămână competitivi pe piața muncii.
Strategia a fost elaborată în cadrul Proiectului 101051428 – SNFA – ERASMUS – EDU – 2021 – AL – AGENDA – IBA desfășurat în baza Acordului de grant dintre Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru