A fost inaugurat primul muzeu digital din România, Micro-Folie Sibiu
Numărul 22, 18-24 iunie 2019 » Roza vânturilor
Primul muzeu digital din România, Micro-Folie Sibiu, a fost inaugurat zilele trecute, cu prilejul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și al Sezonului România-Franța, potrivit unui comunicat citat de Mediafax. Micro-Folie Sibiu este prezentat ca un loc de intersecție între era digitală și ludic. „Într-un spațiu prietenos, copiii de toate vârstele sunt invitați să descopere într-o manieră interactivă, atât mari opere de artă ale lumii, cât și avatarele realității virtuale”, se arată în comunicat.
„Micro-Folie Sibiu este un concept inovator, un spațiu deosebit ce aparține tuturor vizitatorilor. În același timp, este și un instrument ce întruchipează dialogul intercultural. Acest muzeu digital este o ușă deschisă către patrimoniul cultural, o comoară care așteaptă să fie descoperită”, a declarat Michèle Ramis, ambasadorul Franţei în România.
Micro-Folie (care a fost, până în prezent, implementat în aproape 200 de orașe din întreaga lume) este conceput de Ministerul Culturii din Franța și coordonat de La Villette. Acesta propune publicului trei structuri complementare, fiecare cu propriul specific: Muzeul digital, Realitatea virtuală și Fab Lab. „Cultura este un drept, dar și o valoare la care toată lumea trebuie să aibă acces”, a explicat Andrei Țărnea, comisarul general al Sezonului România-Franța 2019 în România. „Micro-Folie face un pas mai departe în acest exercițiu de democratizare a culturii. Ne dorim ca în viitor să vedem cât mai multe Micro-Folii instalate în România, iar Sibiul va avea mereu privilegiul de a fi orașul cu prima Micro-Folie din Europa, în afară de Franța”.
Dimensiunea educativă și de divertisment își dau întâlnire pentru prima dată în România, la Sibiu și aduc viitorul în prezent. Proiectul Micro-Folie va deveni un spațiu permanent de interacțiune culturală, la Casa Artelor – Muzeul ASTRA din Sibiu (Piața Mică nr. 21). „Micro-Folie este, cu siguranță, un proiect care va schimba viețile copiilor, tinerilor, un proiect strategic ce va rămâne pentru totdeauna în România și acum avem șansa să-l inaugurăm oficial. Aici nu ne aflăm la o simplă sărbătoare, ci marcăm un proiect istoric care va reprezenta o muncă asumată și continuă”, a adăugat Constantin Chiriac, președintele FITS.
Sezonul România-Franța se desfășoară în ţara noastră până la 14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane