A fost lansat programul de educație antreprenorială „Primul meu business plan”
Numărul 9, 24-30 mai 2016 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri a lansat, săptămâna trecută, la Academia de Studii Economice din București, programul de educație antreprenorială „Primul meu business plan”, destinat studenților care vor să devină antreprenori. Este o parte a programului „Romania Hub – România, țara tinerilor întreprinzători”. Sunt prevăzute întâlniri de tip workshop cu studenții, la care vor fi invitați întreprinzători cu experiență, dar și cei aflați la început de drum, consultanți, reprezentanți ai instituțiilor statului care acordă finanțare nerambursabilă sau administrează granturi din fonduri europene. Accentul va fi pus pe aspectele de ordin practic rezultate mai ales din experiența celor care au inițiat și desfășoară afaceri de succes. Concluziile de ordin teoretic vor fi desprinse tocmai din asemenea experiențe. Este, de altfel, și ideea principală subliniată, cu prilejul lansării, de secretarul de stat Claudiu Vrînceanu: „Am constatat, pe lângă problemele cu care se confruntă antreprenorii, precum accesul la finanțare și birocrația excesivă, faptul că educația, cultura antreprenorială pot fi îmbunătățite”.
În același spirit, al „extragerii” din realități a elementelor necesare unor acțiuni eficiente, se înscrie și studiul EY (redat, într-un număr anterior, și de publicația noastră), conform căruia 52% dintre studenți doresc să devină antreprenori în următorii doi ani, însă 61% dintre antreprenori susțin că nu educația i-a ajutat în primul rând să demareze o afacere. Asupra acestui punct este necesară o dezbatere aprofundată în vederea îmbunătățirii conținutului și modalităților de formare a tinerilor întreprinzători. Claudiu Vrînceanu a mai remarcat: „38% dintre studenți consideră că educația și pregătirea antreprenorială s-au îmbunătățit în ultimii ani. Degeaba avem idei de afaceri dacă nu creăm un business, iar răspunsul pentru acest lucru este realizarea unui plan de business”. Totodată, demnitarul a precizat că în toamnă va fi organizat și un concurs de planuri de afaceri: „Cum 60% dintre antreprenori spun că au învățat din activitățile concrete efectuate împreună cu alți oameni de business, veți primi ca premiu o experiență alături de oameni de afaceri români, antreprenori sau din mari companii”.
Precizăm că programul „Primul meu business plan” își propune pentru început încheierea de protocoale de colaborare cu 10 universități din întreaga țară și implicarea în program a unui număr de cel puțin 100 de studenți din fiecare universitate în primul an de derulare. Până în prezent au intrat în parteneriat cu Ministerul Economiei Academia de Studii Economice din București, Universitatea din București, Universitatea Politehnica din București, Universitatea „Nicolae Titulescu”, Universitatea „Spiru Haret”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
Și pentru că, așa cum s-a văzut, experiența a fost considerată un factor esențial în demararea și consolidarea afacerilor, la evenimentul de lansare, reprezentanți ai mediului de business le-au vorbit studenților despre importanța unui plan de afaceri în activitatea antreprenorială, așa cum o relevă propria lor activitate.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial