A fost lansată „Carta Albă a IMM-urilor din România 2021”
Numărul 36, 28 sept. - 5 oct. 2021 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Este a XIX-a ediție a acestei lucrări
Miercuri, 29 septembrie, a avut loc lansarea lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România 2021”, ediția a XIX-a, realizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). „Lucrarea reprezintă cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM din România ce prezintă situația de ansamblu a mediului de afaceri în anii 2020 și 2021, impactul COVID, dificultățile cu care se confruntă IMM-urile, nevoile și sursele lor de finanțare, modalitatea în care inovează, intenția de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care țin cont în alegerea partenerului de business, constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcții de susținere și dezvoltare ale mediului de afaceri românesc”, au specificat oficialii CNIPMMR.
Ediția din acest an a lucrării a relevat că principalele evoluții contextuale cu influență negativă asupra activității IMM-urilor au fost, în intervalul analizat: ▪ pandemia de coronavirus (67,74% dintre respondenți); ▪ birocrația excesivă (39,96%); ▪ predictibilitatea redusă a mediului pentru IMM-uri (39,61%); ▪ politicile statului de sprijinire a firmelor și populației in contextul actual (38,53%); ▪ insuficienta capacitate a instituțiilor de a gestiona problemele economice (34,41%).
Între dificultățile majore cu care se confruntă IMM-urile, respondenții au indicat: ▪ incertitudinile evoluțiilor viitoare (aspect semnalat în 51,08% dintre IMM-uri); ▪ scăderea cererii interne (46,59%); ▪ pregătirea și menținerea personalului (43,55%); ▪ birocrația (41,94%); ▪ concurența neloială (40,86%); ▪ creșterea nivelului cheltuielilor salariale (35,66%); ▪ fiscalitatea excesivă (30,82%); ▪ întârzieri la încasarea facturilor de la firmele private (27,06%); ▪ inflația (27,06%).
Un alt aspect relevant al lucrării este că doar 7,90% dintre organizații au estimat că evoluția mediului de afaceri va fi favorabilă dezvoltării business-urilor lor.
Carta Albă a IMM-urilor din România 2021 relevă, totodată, că 31,53% dintre respondenți nu intenționează să acceseze fondurile structurale în 2021, iar 46,59% dintre IMM-uri se vor autofinanța în anul curent,
În cadrul evenimentului au avut intervenții, între alții: Florin Jianu, președintele CNIPMMR; prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, care a prezentat pe larg lucrarea; Virgil Popescu, ministrul Energiei și ministrul interimar al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului; Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale; Lucian Ovidiu Heiuș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor; Victor Negrescu, europarlamentar; Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM); Liviu Rogojinaru, șef de cabinet la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național