A fost lansată Carta Albă a IMM-urilor din România, ediția a XVII-a, lucrare realizată de CNIPMMR în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat
Telex » Știri 25 iulie 2019
Astăzi, 25 iulie, a avut loc ceremonia de lansare a lucrării Carta Albă a IMM-urilor din România, ediția a XVII-a, realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA). Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a fost reprezentat la eveniment de președintele Consiliului superior, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil.
„Lucrarea reprezintă cea mai aprofundată analiză a sectorului IMM din România ce prezintă situația de ansamblu a mediului de afaceri în anul 2019, dificultățile cu care se confruntă IMM-urile, nevoile și sursele lor de finanțare, modalitatea în care inovează, intenția de accesare de fonduri nerambursabile sau criteriile de care țin cont în alegerea partenerului de business, constituind baza pentru propuneri de strategii cu privire la viitoarele direcţii de susţinere şi dezvoltare ale mediului de afaceri românesc”, au specificat oficialii CNIPMMR.
An de an, în cadrul cercetării sunt intervievați peste 700 de antreprenori din întreaga țară; lucrarea transpune situația de ansamblu a companiilor, profilul antreprenorului, dificultățile cu care se confruntă, modalitățile în care acestea se finanțează sau tendințele anului în curs în materie de internaționalizare, digitalizare sau training al resurselor umane.
Carta Albă a IMM-urilor din România 2019 a fost elaborată, ca şi în anii anteriori, de un colectiv de cercetători sub coordonarea prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al CNIPMMR.
La manifestare au participat şi au luat cuvântul Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al CNIPMMR, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.
Valoarea ştiinţifică şi practică a lucrării a fost relevată de toţi vorbitorii, care au subliniat că, prin cercetările incluse şi comentate în Carta Albă a IMM-urilor s-a adus o contribuţie deosebit de valoroasă la înţelegerea mai profundă a situaţiei antreprenoriatului din ţara noastră, a întregii economii româneşti.
Președintele CNIPMMR, Florin Jianu, a relevat că, anul acesta, „28,98% dintre IMM-uri au estimat că evoluţia mediului de afaceri românesc pe întreg anul 2019 va favoriza dezvoltarea business-ului lor, de-a lungul anului lovindu-se de dificultăți în angajarea, menținerea și pregătirea personalului (57,14%), birocrație (49,19%), inflație (47,17%), concurența neloială (45,69%), creșterea nivelului cheltuielilor salariale (42,86%)”.
Sub cuvântul cheie al acestei ediții - PERSPECTIVE -, autorii lucrării și-au propus să identifice soluțiile la problemele ridicate de antreprenorii chestionați în cercetare, inclusiv prin intermediul workshop-ului Fonduri europene 2021-2027. Unicorni, zebre, perspective (moderat de Augustin Feneșan, prim-vicepresedinte al CNIPMMR, și Ana Crețu, șef al Departamentului Social Banking al Băncii Comerciale Române), în cadrul căruia au participat Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, François Coste, CEO Groupama Asigurări și președinte al Camerei Franceze de Comerț și Industrie din România, Adina Rotileanu, director marketing și dezvoltare Sodexo și Gheorghe Lăpădat, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională