A fost lansată competiția pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare instituțională a universităților de stat
Numărul 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016 » Direct de la sursă
Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) a lansat prima competiție de proiecte finanțate din fondul de dezvoltare instituțională destinat universităților de stat – FDI 2016.
Fondul pentru dezvoltare instituțională (FDI) este alocat din bugetul de stat aferent finanțării instituționale și are ca scop susținerea proiectelor de dezvoltare de la nivelul universităților de stat din România, în vederea creșterii capacității instituționale și îmbunătățirii calității sistemului național de învățământ superior. Pentru acest an, suma totală aferentă FDI este de aproximativ 19 milioane de lei, calculată conform Metodologiei de repartizare a finanțării instituționale. „Este pentru prima dată când fondurile din FDI sunt alocate prin competiție de proiecte instituționale, deși Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior a propus acest mecanism din 2012. Mă bucur că am reușit să operaționalizăm unul dintre principalele mecanisme prin care, împreună cu universitățile, facem pași concreți în domenii de prioritate națională privind învățământul superior”, a declarat ministrul Educației, Adrian Curaj (foto).
- creșterea echității sociale, în vederea incluziunii sociale, și sporirea accesului la învățământul superior (inclusiv cele privitoare la consilierea și orientarea în carieră);
- internaționalizarea învățământului superior din România;
- asigurarea transparenței în gestiunea studenților și implementarea Registrului Matricol Unic al Universităților din România;
- asigurarea funcționării în bune condiții a grădinilor botanice universitare și a stațiunilor didactice din structura universităților.
Potrivit metodologiei aprobate, o universitate poate depune maximum trei proiecte pe domenii diferite de dezvoltare instituțională (cel mult un proiect pe domeniu strategic). Suma maximă care poate fi obținută de universitate pentru fiecare proiect este de 350.000 lei, excepție făcând proiectele ce vizează grădinile botanice, care pot obține finanțare de până la 1 milion de lei.
Competiția este organizată și coordonată de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), care va evalua și selecta proiectele depuse de universități până la data de 4 mai 2016 (prima competiție), respectiv 6 iunie 2016 (a doua competiție). Depunerea proiectelor se realizează exclusiv online, pe platforma UDiManager administrată de UEFISCDI: uefiscdi-direct.ro.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial