A fost lansată Harta Digitală a Apelor Minerale
Numărul 45, 16-22 nov. 2022 » Roza vânturilor
România deține 60% dintre apele minerale din Europa
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna - ASIMCOV, a lansat platforma "Harta Digitală a Apelor Minerale - BALNEOMAP". Platforma indică 39 de localități cu potențial balnear excepțional, indiferent că au sau nu statut de stațiune balneoclimaterică, și 200 izvoare de apă minerală, majoritatea nevalorificate, din județele Harghita, Covasna și Mureș, și conține informații despre acestea utile pentru cetățeni. „Prin cooptarea altor instituții din administrația publică și universități se urmărește extinderea proiectului”, menționează reprezentanții Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, într-un comunicat.
"România deține 60% dintre apele minerale din Europa. Este timpul să le valorificăm durabil. Mă bucur că am avut posibilitatea să finanțăm de la centrul guvernului o astfel de inițiativă inovatoare care cred că reprezintă un pas important pentru a scoate la lumină una dintre resursele României cu cel mai mare potențial. Pe lângă turism, economie și dezvoltarea locală sustenabilă, popularizarea apelor minerale are un rol extrem de important și pentru Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 3, care se referă la o viață sănătoasă. Este foarte important ca cetățenii să aibă acces la aceste informații despre efectele terapeutice ale apelor pe care le găsim în țara noastră”, a declarat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Potrivit comunicatului, prin acest proiect a avut loc inventarierea resurselor balneare regionale, crearea monografiei digitale a acestora și conștientizarea în rândul cetățenilor asupra beneficiilor utilizării resurselor naturale terapeutice cum sunt apele minerale și mofetele.
Platforma poate fi accesată la următoarea adresă: www.balneomap.ro.
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională