A fost promulgată legea prin care instituțiile publice nu vor mai avea dreptul să solicite dosarul cu șină pentru a furniza un serviciu public
Numărul 50-51, 21 dec. 2022 - 10 ian. 2023 » Curier legislativ
A fost eliminată și cerința de depunere a copiilor legalizate după documente, acestea fiind înlocuite cu certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent
Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind modificarea și completarea OUG nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative (Legea nr. 9/2023), lege care, între altele, interzice instituțiilor publice din România să solicite dosarul cu șină sau orice alt obiect de papetărie pentru a furniza un serviciu public. Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea OUG nr. 41/2016, în sensul instituirii în sarcina instituțiilor publice, organelor de specialitate ale administrației centrale și locale și persoanelor juridice de drept privat, care au obținut, potrivit legii, statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, a unei obligații de a pune la dispoziția cetățenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie sau în format electronic, pe pagina de internet proprie, modele de formulare sau cereri aferente serviciilor furnizate. Potrivit inițiatorilor, demersul legislativ urmărește eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relația cu publicul și respectarea principiului accesibilității serviciilor publice.
Astfel, potrivit noii legi, „instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligația de a publica, din oficiu, informații și modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât și pe punctul de contact unic electronic, definit de HG nr. 922/2010 privind organizarea și funcționarea Punctului de contact unic electronic, în varianta actualizată și într-un format tehnic care să permită descărcarea și editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar. Prevederile sunt aplicabile numai acelor servicii publice pentru care este obligatorie, conform legii, completarea unor formulare sau cereri”.
De asemenea, entitățile menționate sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condițiile prevăzute de reglementările legale privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. Toate aceste entități au obligația să publice o adresă de e-mail pentru primirea în format electronic a copiei după cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic și pe pagina proprie de internet. De asemenea, sunt obligate să elimine cerința de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent. În cazul în care persoana se prezintă cu copia legalizată după document, în scopul furnizării serviciului public, instituția instituția respectivă este obligată să o accepte.
Totodată, conform noului act normativ, instituțiile publice nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie. Prevederile se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, precum și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice. Entitățile respective nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor menționate.
Noile reglementări mai prevăd că instituțiile publice care solicită copii în format fizic pe hârtie pentru diverse acte, cereri sau formulare au obligația de a asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Aceste prevederi nu se aplică pentru actele, cererile sau formularele emise de autoritățile și instituțiile publice centrale.
Toate entitățile menționate au obligația de a-și informatiza procesele și procedurile. Aceste obligații vor fi definite și detaliate prin hotărâre a Guvernului. De asemenea, au obligația să specifice pe formularele proprii durata de completare a fiecăruia și motivul colectării informației. Fiecare entitate dintre cele enumerate anterior își va întocmi metodologia de calcul al duratei de completare a unui formular, metodologie disponibilă pe pagina proprie de internet și aprobată prin ordin al conducătorului instituției.
UPDATE: Legea nr. 9/2023 pentru modificarea și completarea OUG nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 14 din 5 ianuarie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane