A fost promulgată Legea privind înființarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială
Numărul 10, 21-27 martie 2017 » Curier legislativ
Președintele Klaus Iohannis a semnat, săptămâna trecută, decretul pentru promulgarea Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, devenită astfel Legea nr. 12/2017.
Actul normativ prevede înființarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, structură de cooperare interinstituțională, ce va avea ca misiune asigurarea coordonării în domeniul supravegherii macroprudențiale a sistemului financiar național, prin stabilirea politicii macroprudențiale și a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia. Din amintitul Comitet vor face parte reprezentanți ai Băncii Naționale a României (BNR), ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și ai Guvernului.
Potrivit Legii nr. 12/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 192/17.03.2017, obiectivul fundamental al Comitetului este de a contribui la salvgardarea stabilității financiare, inclusiv prin consolidarea capacității sistemului financiar de a rezista șocurilor și prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice, asigurând pe această cale o contribuție sustenabilă a sistemului financiar la creșterea economică. În îndeplinirea acestui obiectiv, Comitetul este independent din punct de vedere operațional.
Printre atribuțiile Comitetului se numără: identificarea, monitorizarea și evaluarea riscurilor sistemice; elaborarea strategiei privind politica macroprudențială în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental; emiterea de recomandări și avertizări în vederea prevenirii sau diminuării riscurilor sistemice la adresa stabilității sistemului financiar național; emiterea de recomandări și, după caz, avertizări pentru asigurarea implementării recomandărilor Comitetului european pentru risc sistemic sau, după caz, emiterea de recomandări și avertizări necesare ca urmare a avertismentelor Comitetului european pentru risc sistemic, emise în baza atribuțiilor conferite acestuia prin Regulamentul (UE) nr. 1.092/2010. Totodată, potrivit Legii nr. 12/2017, Comitetul stabilește, la nivel național, instrumentele macroprudențiale și le reevaluează periodic.
- să emită recomandări și avertizări adresate BNR și ASF, în calitate de autorități naționale de supraveghere financiară sectorială;
- să emită recomandări adresate Guvernului, în scopul menținerii stabilității financiare;
- să solicite Comitetului european pentru risc sistemic să emită o recomandare în vederea recunoașterii de către unul sau mai multe state membre a instrumentelor macroprudențiale recomandate de Comitet.
Textul legislativ prevede că operaționalizarea Comitetului se asigură în maximum 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane