A fost promulgată Legea privind înființarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială
Numărul 10, 21-27 martie 2017 » Curier legislativ
Președintele Klaus Iohannis a semnat, săptămâna trecută, decretul pentru promulgarea Legii privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, devenită astfel Legea nr. 12/2017.
Actul normativ prevede înființarea Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, structură de cooperare interinstituțională, ce va avea ca misiune asigurarea coordonării în domeniul supravegherii macroprudențiale a sistemului financiar național, prin stabilirea politicii macroprudențiale și a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia. Din amintitul Comitet vor face parte reprezentanți ai Băncii Naționale a României (BNR), ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și ai Guvernului.
Potrivit Legii nr. 12/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 192/17.03.2017, obiectivul fundamental al Comitetului este de a contribui la salvgardarea stabilității financiare, inclusiv prin consolidarea capacității sistemului financiar de a rezista șocurilor și prin diminuarea acumulării de riscuri sistemice, asigurând pe această cale o contribuție sustenabilă a sistemului financiar la creșterea economică. În îndeplinirea acestui obiectiv, Comitetul este independent din punct de vedere operațional.
Printre atribuțiile Comitetului se numără: identificarea, monitorizarea și evaluarea riscurilor sistemice; elaborarea strategiei privind politica macroprudențială în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental; emiterea de recomandări și avertizări în vederea prevenirii sau diminuării riscurilor sistemice la adresa stabilității sistemului financiar național; emiterea de recomandări și, după caz, avertizări pentru asigurarea implementării recomandărilor Comitetului european pentru risc sistemic sau, după caz, emiterea de recomandări și avertizări necesare ca urmare a avertismentelor Comitetului european pentru risc sistemic, emise în baza atribuțiilor conferite acestuia prin Regulamentul (UE) nr. 1.092/2010. Totodată, potrivit Legii nr. 12/2017, Comitetul stabilește, la nivel național, instrumentele macroprudențiale și le reevaluează periodic.
- să emită recomandări și avertizări adresate BNR și ASF, în calitate de autorități naționale de supraveghere financiară sectorială;
- să emită recomandări adresate Guvernului, în scopul menținerii stabilității financiare;
- să solicite Comitetului european pentru risc sistemic să emită o recomandare în vederea recunoașterii de către unul sau mai multe state membre a instrumentelor macroprudențiale recomandate de Comitet.
Textul legislativ prevede că operaționalizarea Comitetului se asigură în maximum 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național