A fost reglementată funcționarea unităților de învățământ cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație, începând cu anul școlar următor
Telex » Știri 17 iulie 2020
Începând cu anul şcolar 2020-2021, în sistemul de învăţământ preuniversitar vor funcţiona unităţi de învăţământ cu statut de unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie. Decizia a fost adoptată de Guvern, prin HG, şi – potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC) – „face posibilă pilotarea politicilor publice cu impact real în domeniul educaţional”. „Rolul unităţilor de învăţământ cu statut de unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie este de a pune în aplicare şi de a evalua proiecte de cercetare educaţională, noi modele curriculare şi de carieră didactică, în vederea fundamentării de politici publice la nivel naţional”, se menţionează în comunicat.
Pentru anul şcolar 2020-2021, lista unităţilor de învăţământ preuniversitar care vor funcţiona ca unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, până cel târziu la data de 15 august 2020. De asemenea, MEC va aproba metodologia de înfiinţare şi funcţionare a unităţilor-pilot, experimentale şi de aplicaţie. Aceasta va cuprinde şapte componente: ▪ modalitatea prin care unităţile de învăţământ preuniversitar pot solicita dobândirea acestui statut; ▪ criteriile de selecţie; ▪ modelele curriculare şi de carieră didactică; ▪ structura de personal şi modalităţile de organizare a normei de muncă pentru personalul didactic şi nedidactic; ▪ mecanismele de finanţare; ▪ mecanismul de monitorizare şi evaluare; ▪ alte reglementări necesare înfiinţării şi funcţionării, inclusiv Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar cu statut de unităţi-pilot, experimentale şi de aplicaţie (până la data de 1 august 2020).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național