A fost reglementată modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare de către operatorii economici din sectorul agroalimentar
Numărul 14-15, 12-25 apr. 2023 » Curier legislativ
În Monitorul Oficial nr. 321 din 18 aprilie 2023 a fost publicată Legea nr. 105/2023, act normativ care stabilește modalitatea de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare de către producătorii agricoli, depozitarii, procesatorii la nivel național și comercianții.
Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor sunt următoarele: a) legume-fructe; b) cereale și produse pe bază de cereale; c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase; d) leguminoase furajere; e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase; f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte; g) lapte și produse din lapte; h) produse de morărit și panificație; i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe; j) grăsimi și uleiuri; k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate; l) orez; m) plante aromatice, sare și condimente; n) ceaiuri; o) zahăr; p) miere; q) drojdie.
Măsurile de reglementare instituite prin noua lege privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare, procesare și comercializare a produselor agricole și alimentare și sunt obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul agroalimentar. Prin excepție, Legea nr. 105/2023 nu este aplicabilă comercianților care dețin structuri de vânzare cu suprafață de vânzare de până la 400 mp inclusiv, fără spațiile destinate depozitării, păstrării și producției mărfurilor, birourilor și anexelor, comercianților ambulanți, comercianților care desfășoară activități de servicii de alimentație publică, precum și comercianților care desfășoară activități de comercializare în zone publice.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) este responsabil cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole și alimentare, cu respectarea confidențialității datelor care privesc aceste produse. MADR va dezvolta un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar.
Potrivit noului act normativ, în vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare, o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către MADR.
Verificarea și controlul stocurilor se realizează potrivit normelor stabilite prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului finanțelor conform competențelor legale.
Pe baza datelor statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare centralizate se vor stabili politici publice de subvenționare în sectorul agroalimentar.
În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Ministerului Finanțelor, va aproba prin hotărâre normele metodologice de aplicare a prevederilor actului normativ.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice