A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la construcția gazoductului Tuzla-Podișor
Telex » Știri 19 iunie 2023
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și-a început mandatul cu semnarea ordinului de începere a lucrărilor la construcția gazoductului Tuzla – Podișor, o investiție majoră a României pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră. Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, investiția, în valoare de 478 milioane euro, va aduce peste 8 miliarde de metri cubi/an de gaz românesc în plus în economia românească și sute de mii de români vor avea acces la rețeaua de gaz. Gazoductul are o lungime de 300 km și va traversa județele Constanța, Călărași și Giurgiu.
„Energia viitorului are nevoie de viziune, investiții majore și securitate. Gazoductul Tuzla – Podișor are toate aceste elemente-cheie. Pentru toți românii, acest proiect înseamnă acces la resurse naționale la un preț mai bun, deci o viață mai bună și dezvoltare economică”, a declarat Sebastian Burduja.
La rândul său, viceprim-ministrul Marian Neacșu a afirmat: „Este un eveniment important, nu numai pentru industria energetică din România, ci în general pentru profilul investițional al statului român și apreciem că, prin semnarea ordinului de începere a lucrărilor pentru gazoductul Tuzla-Podișor, statul român, prin Transgaz, își îndeplinește practic ultima obligație legată de începerea exploatării gazelor naturale în perimetrele offshore ale Mării Negre. Acest proiect, care valorează aproximativ 500 de milioane de euro, este veriga esențială care va face legătura între resursele de gaze naturale exploatate din perimetrul Neptun Deep și coridorul BRUA. Astfel, va fi asigurată posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectoarele existente. Cel mai important însă este faptul că gazele exploatate de către OMV Petrom și Romgaz Marea Neagră vor putea ajunge în sistemul național de transport și, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la rețeaua de gaze naturale. Gazoductul Tuzla-Podișor este un obiectiv strategic și dintr-o altă perspectivă: va putea transporta și cele 15 miliarde metri cubi de gaze naturale care vor ajunge în România din zona Mării Caspice, prin terminalele aflate în Turcia și Grecia. Este un obiectiv inclus pe lista de proiecte de interes comun a Uniunii Europene, finanțat prin fondul de modernizare cu 85 de milioane de euro. Restul de finanțare se va asigura printr-un montaj financiar. Prin acest gazoduct, Transgaz va contribui semnificativ la creșterea securității în aprovizionarea cu gaze naturale a României, la diversificarea surselor de aprovizionare, la dezvoltarea social-economică a zonelor traversate. Este un proiect cu impact socio-economic major, care va duce la apariția de noi locuri de muncă, atât în perioada de implementare a proiectului, cât și în perioada de operare. Un asemenea gazoduct înseamnă mai multă prosperitate pentru toate zonele prin care va trece. Vor fi stimulate investițiile private, va produce un aport de venituri suplimentare pentru localitățile traversate, va alimenta cu gaze circa 200.000 de locuitori și sute de instituții publice: școli, primării, dispersare, cămine culturale. cabinete medicale. (…) Este un obiectiv strategic al țării noastre care va avea efecte uriașe asupra dezvoltării economice a țării. Asta înseamnă creșterea calității vieții românilor și creșterea atractivității economiei noastre pentru investitori”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale